Снимка: БТА

Лидер на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" поля със студен душ плановете на Стив Банън, бивш политически стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп, за широк популистки алианс против ЕС, предаде Ройтерс.

"Ние не сме в Америка", каза Александър Гауланд, един от двамата лидери на антиимигрантската партия, в интервю за вестникарското обединение "Функе медиенгруппе", публикувано вчера.

"Интересите на антисистемните партии в Европа са доста разнопосочни", добави той в изказването си, което Ройтерс определя като груб отказ за проекта на Банън от една от най-влиятелните крайнодесни партии в Европа.
Миналия месец Банън обяви, че основава политическа организация, базирана в Брюксел, наречена

"Движението", която да обедини националистките и популистки избиратели на изборите за Европейски парламент през май с цел подкопаване и парализиране на блока.

Гауланд обаче заяви, че макар другият лидер на неговата партия Алис Вайдел да се е срещала с Банън, той не вижда възможност за сътрудничество с него, предава БТА.

Още по темата

"Г-н Банън няма да успее да сформира алианс на съмишленици за европейските избори", заяви Гауланд.
По думите му "Алтернатива за Германия" е имала тесни контакти само с австрийската крайнодясна Партия на свободата, младши партньор в коалиционното правителство. Бившият лидер на неговата партия Фрауке Петри винаги е искала да работи съвместно с френския Национален фронт, но това не се получи.

Рахим Касам, говорител на "Движението", в отговор на Гауланд заяви: "Движението" е "клирингова къща" за идеи, а не организация за предизборна кампания, която би се стремила да има нещо общо с националната политика или кампаниите на "Алтернатива за Германия". Доволни сме, че високопоставени фигури от партията разбират проекта и поддържат всекидневен контакт с нас. Надяваме се да работим заедно с онези, които го желаят, за каузите, в които всички ние вярваме".

В интервюто си Гауланд каза, че партията му събира между 17 и 20 процента подкрепа в последните проучвания на общественото мнение и че подкрепата за нея може да нарасне още, докато канцлерът Ангела Меркел управлява.

Партията спечели 12,6 процента от гласовете на федералните избори през септември, влезе за първи път в германския парламент и стана третата политическа сила в страната. Гауланд признава, че неговата партия трябва да събере още сили, но очаква, че тя ще бъде готова да поеме роля в управлението в средносрочна перспектива.

Политически експерти твърдят, че тя може да стане най-силната партия в източните провинции Саксония и Бранденбург на регионалните избори догодина, което повдига въпроса дали традиционните партии ще сменят курса и ще склонят да образуват коалиции с нея.
 

Коментари Напиши коментар

27

До 26

преди 3 години

Пропускаш Ердоган! Какво той да не живее ли!?

26

Да живее Путин!

преди 3 години

На света има два вида политици - Путин и всичката останала плява.

25

Анонимен

преди 3 години

Нищо няма да стане,хващам се на бас,че пак глобалистите ще се върнат.Тръмп даде на заден ход,бяха писали във Фрога,че е имало заплашително писмо до него,мисля че беше в посолството им в Канада.Освен това НАТО държи под пълен контрол Европа,те първоначално са направени точно с тази цел,да държат Европа под тотален контрол,аи не само Европа.