Снимка: БНР

Дойде време хората да пътуват без пари. Но не у нас, а в Естония, която стана първата европейска страна, предлагаща безплатни автобуси почти в цялата страна. Целта на управляващите е да ограничат обезлюдяването на селските райони и потреблението на горива, предаде АФП.

"Има градове и региони в Европа, където общественият транспорт е безплатен, но досега не е имало такова решение на държавно ниво за безплатен обществен транспорт", заяви пред агенцията министърът на икономиката и инфраструктурата Кадри Симсон, съобщава БНР.

Този месец 11 от 15 окръга на малката балтийска страна започнаха да предлагат безплатен регионален транспорт.

"Търсим как да съживим селските райони, как да спрем преместването на хората от селата в градовете", каза Симсон. Тя обясни, че програмата е резултат от дискусии между централното правителство и окръзите.

"Безплатни автобуси на регионално ниво означават най-вече възможност за мобилност на хората в селските райони, гарантира им се достъп до всекидневните услуги, от които се нуждаят", каза министърката, според която програмата се стреми да помогне на Естония да изпълни целите в ЕС за намаляване на вредните емисии. 

С този мотив естонският парламент прие решение миналата година, с което потреблението на изкопаеми въглеводородни горива през 2030 г. не трябва да превишава нивото им от 2012 г.

"Това означава да намерим начини да окуражим хората да пътуват с по-екологичен транспорт, като например използват обществения", каза Симсон, която смята, че безплатните автобуси ще намалят леките автомобили по пътищата.

Харли Кирспуу (30 г.) – организатор на филмови фестивали, каза, че автобусите, с които той пътува из страната по работа, не са станали по-лоши по отношение на комфорта, след като са станали безплатни по-рано този месец.

В столицата Талин такива безплатни автобуси се движат от 2013 г., като кметът Таави Аас смята, че програмата е успешна въпреки постоянното увеличаване на леките коли в града.

Половината от ползващите обществен транспорт столичани казват, че по-често ползват услугата, след като е станала безплатна, сочи годишната анкета от 2017 г.

Критици на програмата се безпокоят обаче, че тя ще има негативен ефект върху държавната жп компания. Това обаче не тревожи оператора, който изтъква 8% ръст в превозените пътници от началото на годината.

Коментари Напиши коментар

34

Armagedon

преди 4 години

До Анонимен 31. Не само от екотакси а и от данъци,глоби ,такси и др, даже и от грдска мобилност дето слагат скобите за неправилно паркиране. А може и от офшорките, ако се изтръскат и джобовете на мафиотите и от намалената субсидия за партийките дето са безчет на хранилката.

33

Armagedon

преди 4 години

В БГ-тото това няма да се случи,защото градският транспорт в повечето градове е частен а в Софето е хранилка за мафията.И защо да е невъзможно след като и сега уличното осветление е безплатно за жителите на столицата,градове,села и паланки.Даже с електротранспорта ще е по-чист въздуха,защото значително ще намалеят вредните емисии във въздуха.

32

Анонимен

преди 4 години

то и населението доста понамаля и се изнесе от държавицата та могат да си го позволят. След десетина години какво пречи и във Видин да има един безплатен градски автобус- повече няма да им трябват.