Снимка: Bulgaria On Air

Британският външен министър предупреди, че има пречки да се постигне споразумение по въпроса за Брекзит в Лондон и рискът Великобритания да напусне Европейския съюз е "съвсем реален".

Това изказване изненада доста анализатори. Дългогодшният ни дипломат и посланик в Лондон Любомир Кючуков е на мнение, че изказването на британския външен министър призовава Брюксел да подходи по-конструктивно.

"Големият проблем е, че в последните месеци преговорите се водят в Лондон между Лондон и Лондон. Проблемът е огромното вътрешно разделение в британското общество. Винаги половината британци ще се чувстват излъгани. Вторият голям проблем е несигурността за бизнеса и обществото", обясни той в предаването Денят ON AIR с Николай Кръстев на Bulgaria ON AIR.

Обсъждането на Брекзит предизвиква все повече скандали, а освен това доведе и до оставки на министри.

Директорът на Института за икономика и международни отношения отбеляза, че не може да се очаква ЕС да приеме на 100% това, за което се договорят британските политици.

Кючуков припомни, че трябва да бъде спазен 2-годишният срок, който изтича на 29 март 2019 г. И още - преговорите трябва да приключат не по-късно от октомври-ноември, а договорът трябва да бъде задължително ратифициран във всяка една от страните членки на ЕС.

България трябва да направи анализ във всички аспекти, какво ще означава излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, за да е ясно каква да бъде българската позиция, завърши Любомир Кючуков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase