Снимка: pexels.com

Много хора смятат, че смяната на лятно към зимно часово време е нещо безобидно, но проучванията сочат, че това не е съвсем така. Смяната на часовото време вредят на съня ни, а лекарите са категорични, че това е и една от причините все повече хора да страдат от сънна апнея - заболяване, което може дори да убива - бавно, но сигурно.

Социалните медии и продължителното време, което хората прекарват пред екрана, повишават нуждата от почивка, смятат експерти. Съвременните хора имат доказано по-голяма нужда от сън - средно 8 часа и половина.

Ще успее ли Европейската комисия да премахне лятното часове време, за да помогне на всички онези, които имат проблеми с превъртането на часовника - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментира Пламен Димитров от Дружеството на психолозите.

"Лишаването от сън винаги оказва неблагоприятно влияние на голям брой процеси и от тук идва риска от здравословни проблеми и повече инциденти на работа и на пътя." сподели Димитров.

Хората, които страдат от липсата на сън, са по-раздразнителни и нервни. Трудно, обаче, може да се докаже, че тези проблеми непременно се дължат на смяната на часовника. Според Пламен Димитров факторите, които влияят върху проблемите със съня са твърде много и трудно може да бъде доказано какви са причините за безсънието у хората.

Как можем да преодолеем смяната на времето и води ли превъртането на часовника до сюицидно поведение? Вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase