Снимка: pexels.com

Видео 20.07.2018

Ще застане ли ЕК твърдо срещу смяната на времето?

Много хора смятат, че смяната на лятно към зимно часово време е нещо безобидно, но проучванията сочат, че това не е съвсем така. Смяната на часовото време вредят на съня ни, а лекарите са категорични, че това е и една от причините все повече хора да страдат от сънна апнея - заболяване, което може дори да убива - бавно, но сигурно.

Социалните медии и продължителното време, което хората прекарват пред екрана, повишават нуждата от почивка, смятат експерти. Съвременните хора имат доказано по-голяма нужда от сън - средно 8 часа и половина.

Ще успее ли Европейската комисия да премахне лятното часове време, за да помогне на всички онези, които имат проблеми с превъртането на часовника - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментира Пламен Димитров от Дружеството на психолозите.

"Лишаването от сън винаги оказва неблагоприятно влияние на голям брой процеси и от тук идва риска от здравословни проблеми и повече инциденти на работа и на пътя." сподели Димитров.

Хората, които страдат от липсата на сън, са по-раздразнителни и нервни. Трудно, обаче, може да се докаже, че тези проблеми непременно се дължат на смяната на часовника. Според Пламен Димитров факторите, които влияят върху проблемите със съня са твърде много и трудно може да бъде доказано какви са причините за безсънието у хората.

Как можем да преодолеем смяната на времето и води ли превъртането на часовника до сюицидно поведение? Вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria On Air.

Коментари Напиши коментар

13

Емо

преди 10 месеца

До popa ot razgrad
Денонощието остава същото, но лятото ако приемем че трябва да станеш в 6 по лятното време, това е 5 ч. по астрономическото , което е и вътрешното биологично време на организма, с което той е свикнал от хилядолетия. Та, при смяна на времето, лятото спиш с час по-малко минимум, което се увеличава и с по-късното и трудно заспиване, поради стъмването около 22 ч.

12

popa ot razgrad

преди 11 месеца

какви проблеми със съня??....да не би след смяната на часовото време денонощието да става 23 часа вместо 24??...

11

Анонимен

преди 11 месеца

"твърдо" не е понятие характерно за ЕК.