Снимка: архив Reuters

Бившият български еврокомисар Меглена Кунева е номинирана за посланик на ЕС към Съвета на Европа, съобщава дипломатическата служба на ЕС.

Тя ще замине за Страсбург, след като акредитивните й писма бъдат приети от международната организация.

Делегацията е една от 139-те задгранични представителства на ЕС и съществува от 2011 г.

Основната работа на Кунева ще бъде да координира работата на ЕС и на международната организация и да брани европейските интереси там. Тя ще участва в заседанията на Съвета на министрите на Съвета на Европа и ще управлява 9-членен персонал. Българката ще замени настоящия посланик Яри Вилен, чийто мандат изтича.

Съветът на Европа, често бъркан със Съвета на ЕС и с Европейския съвет, които са органи на ЕС. Той е международна организация, в която членуват 47 държави, включително Русия, Украйна и Турция, и която се занимава със сътрудничеството в областта на на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. ЕС не е член на Съвета на Европа, но е представен чрез 28-те си държави, които са индивидуални членове в него.

Най-популярният орган на Съвета на Европа е Европейският съд за защита правата на човека и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

В представянето на кандидатурата на Кунева Европейската дипломатическа служба посочва, че тя е бивш министър на образованието и вицепремиер по европейските въпроси на България, както и бивш еврокомисар.

Кунева се оттегли от българската политика, след като партията й "България на гражданите", коалиционен партньор в правителството "Борисов 2", не можа да влезе в парламента на изборите миналата година.

Преди това тя беше европейски министър в кабинетите на Сергей Станишев и на Симеон Сакскобурготски и ръководи успешно преговорите за влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 г. През 2014 г. Кунева беше избрана за евродепутат, но се отказа да заеме длъжността си в полза на Станимир Илчев, за да довърши мандата си като първи български еврокомисар, отговаряща за защитата на потребителите в комисията на Жозе-Мануел Барозу.

Меглена Кунева е втората българка, която заема посланически пост от името на ЕС след Наталия Апостолова, която оглавява мисията на ЕС в Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase