Снимка: Pixabay

Засега България само е подала писмо за намерение, но не и заявление за членство в ERM II. Това вероятно ще стане в обозримо бъдеще – тази, следващата седмица или до около месец. След това ще има чакане на реакциите на членовете на еврогрупата. Това каза икономистът Красен Станчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Поводът на гостуването му бе мандатът, който финансовият министър Владислав Горанов получи от правителството за подаване на официално заявление за осъществяване на близко сътрудничество с ЕЦБ, като ходът е част от пътя на страната към еврозоната.

Според икономиста най-голямото предизвикателство е, че членовете на еврогрупата невинаги разбират какво се случва в България – например фалита на КТБ.

„Другото нещо, което е по-скоро институционално, е, че членството в еврозоната, валутния механизъм и т.н., предполага и пълно съвпадение на българските институции с правилата на платежната система на еврозоната“.

Станчев обясни, че не става дума само за банковия съюз или за банките, а за цялата финансова система на страната.

„Става дума и за публичните финанси на страната. Очевидно е, че България е имала или има неразбираеми за еврозоната особености на банковия надзор, но има такива и за финансовия надзор – застрахователни дружества, пенсионни фондове и т.н. В крайна сметка ми се струва, че това е полезно начинание. Може би е малко закъсняло, но така или иначе то неизбежно трябва да се случи, защото не може да се промени договорът за членство (в ЕС, б. ред.)“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase