Снимка: архив, Булфото


8.4% е средният ръст на минималната работна заплата в 10-те последно приети държави членки в ЕС, стана ясно по време на семинар на КНСБ. В тази група спада и страната ни, в която минималното заплащане е 261 евро, съобщава "Монитор".

Още по темата

В Полша, например, която също е сред тези 10 държави нивото й е 503 евро. Всъщност това е групата с най-ниски равнища по този показател. Среден ръст на минималната работна заплата има в държавите Испания, Словения, Малта, Гърция и Португалия. Там те варират между 859 и 677 евро.

С минимална работна заплата между 1999 и 1463 евро Люксембург, Ирландия, Холандия, Белгия, Франция, Германия и Великобритания заемат първите места по ръст на заплащането.

Средната месечна заплата у нас пък е 542 евро бруто. Статистиката ясно очертавала социалния дъмпинг в родната индустрия, както и ниската цена на труда, стана ясно по време на семинара.

Освен това се наблюдавало и наличие на сериозен проблем в разпределението на добавената стойност между труда и капитала в полза на капитала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase