Снимка: архив, Ройтерс

Едва 37% от пълнолетните българи смятат, че Европейският съюз ще успее да се съхрани в този си вид в рамките на следващите 10 години.

13% смятат, че ще се превърне в нещо друго, а 19 на сто - че ще се разпадне. Цели 32% се колебаят в отговора си. Данните са от национално представително проучване на Агенция "Медиана" сред 1008 българи в периода 1-6 юли.

Краят на Европредседателството на България носи по-скоро разочарование и засилване на скептицизма, посочват социолозите. Свръхочакванията, свързани с него (Шенген, Еврозоната, конкретни политически и преди всичко икономически ангажименти за Западните Балкани), се сблъскват с рутината на едно нормално провеждане, на едно протоколно политическо събитие, на което страната е просто домакин.

Ако преди председателството 49% са смятали, че от него ще има полза, то след края му така мислят 37%. Увеличават се негативните отговори - от 23% на 43%, че полза няма.

Политическите трусове в Германия и видимият разнобой в позициите на европейските страни по въпросите за миграцията, САЩ и др. засилват евроскептицизма в страната.

На сериозен удар е подложена идеята за общност, солидарност, заедност. Едва 16% смятат, че нещо подобно на "евроатлантическа солидарност" реално съществува. За огромната маса от хората това е просто празен звук (политически "шменти капели"). 59% посочват, че не знаят какво е това и не могат да преценят, а 25% отсичат, че не съществува.

Като цяло това очертава картината на засилена тревожност от един турбулентен свят и нестабилна Европа, в които всеки играе за себе си, а малка България е просто зрител (и възможен потърпевш), обобщават от "Медиана".

Според социолозите, ако по време на Европредседателството наблюдавахме нараснал оптимизъм и доверие във властта, сега леко се увеличават песимизмът, разочарованието, желанието за предсрочна смяна на властта (достигайки близо 30% от пълнолетните).

По отношение на електоралните нагласи на избирателите, ГЕРБ губи един процент, но и БСП пада с два. Разликата се запазва в рамките на 4 % - нещо, което се наблюдава вече половин година. Патриотите запазват стабилни позиции, ДПС е в нормалната си кондиция. Воля, АБВ и различните "десни" гравитират около 2% и засега са под линията за попадане в един бъдещ парламент, според данните от проучването.

Ако изборите бяха през юли, за ГЕРБ биха гласували 24.8%, а за БСП - 20.5%. Патриотите събират 9.7% подкрепа, а ДПС - 8.3%. Това са и партиите, които влизат в "юлския парламент".

Устойчивостта на тази картина се дължи не толкова на стабилност, а преди всичко на липсата на ярка политическа алтернатива пред избирателите, посочват анализаторите. Показателно е, че над 55% от всички избиратели заявяват, че е възможно да гласуват за една от двете несъществуващи политически партии ("партия на Слави Трифонов" и "партия на Румен Радев").     

Ако през май 46% са искали правителството да изкара пълен мандат, сега това искат 43%, а с 3% растат желаещите то да си ходи предсрочно - от 26% на 29%. Около 20% са тези, за които това е безразлично.

За добри политици българите смятат президента Румен Радев - 69%, столичния кмет Йорданка Фандъкова - 49%, премиера Бойко Борисов - 42%, вицепремиера Томислав Дончев - 36%, вицепремиера Красимир Каракачанов - 34%.
     

Данните са от национално представително проучване на "Медиана" сред 1008 пълнолетни българи, по метода Facе-to-face интервю в периода 1-6 юли 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase