Принц Уилям и Махмуд Абас. Снимка: Reuters

Британският принц Уилям направи първата официална британска кралска визита в палестинските територии, като посети бежански лагер на окупирания от Израел Западен бряг и се срещна с палестинския президент Махмуд Абас, изразявайки надежда за мир, предаде Ройтерс.

Уилям, който е втори в подредбата за наследяване на британския трон, бе посрещнат с държавни почести в Муката - резиденцията на палестинското правителство в Рамала, включително с почетна рота и оркестър. "Аз съм много щастлив, че нашите две страни работят в такова тясно сътрудничество заедно. Налице са успешни примери в сферата на образованието и хуманитарната дейност в миналото и нека така да бъде и занапред", каза принцът на палестинския президент.

Лондонският електронен вестник "Индипендънт" отбеляза снощи, че принцът, който като член на кралското семейство няма право да прави политически изявления, е нарекъл Палестина "страна" на срещата си с Абас.

Тези думи на Уилям, според вестника, може да предизвикат гняв у властите на Израел. Великобритания, се казва в публикацията, не е признала палестинските територии за държава.

Уилям отбеляза, че споделя надеждата на палестинския президент за установяване на траен мир в Близкия изток. Така той изпълни и пожеланието на израелския президент Реувен Ривлин, който ден по-рано се обърна към британския принц с молба да изрази пред палестинския лидер послание с призив за мир.

След тази среща Уилям посети палестинския бежански лагер Джалазон, намиращ се недалече от Рамала, където спря в местната здравна клиника и училището, управлявани от хуманитарната агенция на ООН - ЮНРУА. Той разговаря с ученици.

Палестински охранители с автомати стояха по покривите на околните сгради, защото районът често е арена на сблъсъци и кървави инциденти заради съседството на лагера с голямо израелско селище на окупираната палестинска земя.

Принцът призна, че това посещение е породило у него много силни емоции. "Моето послание тази вечер е, че вие не сте забравени. За мен е много силно преживяване да се срещна с вас и с други палестинци на Западния бряг и да чуя вашите разкази. Надявам се моето посещение тук, където виждам предизвикателствата, пред които сте изправени, да допринесе за укрепване на връзките на приятелство и взаимно уважение между палестинците и британския народ", каза Уилям в слово на градинско парти в британското консулство в Ерусалим късно снощи.

Принц Уилям е на 5-дневно посещение в Близкия изток, което започна с визита в Йордания. Днес той ще посети светите места в Източен Ерусалим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase