Снимкa: Reuters, архив

Общо 25 страни-членки са готови за започване на преговори от Европейския съюз с Македония и Албания за членство, от днес до лятото на 2019 година, докато три страни, Дания, Франция и Холандия, се застъпват за това процесът да се отложи, заяви гръцкият министър на външните работи Никос Коцияс, излизайки от срещата за общи въпроси в Люксембург, предава македонският вестник "Независен“.

Още по темата

Коцияс заяви, че има две разделени групи в дебата, който се проведе на срещата. Едната от тях е имала мнозинство от 25 страни-членки, които са готови да приемат започването на преговори с Македония и Албания от сега до лятото на 2019 година. От другата страна, Дания, Франция и Холандия искат да отложат стартирането на преговори, пише "Фокус".

Гръцкият външен министър изтъкна, че е обяснил на колегите си по най-ясен начин, че геополитическата ситуация в региона изисква помощ за двете страни, а не отлагане и че вътрешната ситуация в Македония и Албания изисква стабилност и сигурност, а не създаване на нови проблеми. Коцияс допълни, че в момента се преговаря за компромис, който ще направи възможно започването на преговорите.

"За нас е важно да постигнем това със сегашната Комисия, която добре познава ситуацията и проблемите“, заяви той. Коцияс подчерта, че популизмът, от който се страхуват някои страни, не може да се бори с предприемането на стъпки назад. Първият дипломат допълни, че разбира обяснението, дадено от страна на някои държави за реформиране на Съюза, но според него реформите могат да се направят заедно с разширяването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase