Снимка: Pixabay

Европейската анти-бедност мрежа има за цел да обиколи всички страни в ЕС и балканските страни, след което да се издаде Карта за адекватни минимални доходи. В обиколката са включени общо 32 страни, които ще бъдат обиколени в рамките на два месеца. Това каза Султанка Петрова, зам-министър на труда и социалната политика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Петрова Европа има нужда от адекватни минимални доходи, като по най-бързия начин трябва да се изработят стандарти и добри практики, които да бъдат развити в целия ЕС.

"Именно за това предложих да се изработи пътна карта, на базата на която да се разработят тези стандарти и добри практики. Ще набележим краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, на базата на които да се направи тази пътна карта".

След приключване на двумесечната обиколка ще бъде направен анализ на всички посетени в и извън ЕС страни, който ще покаже как и по какъв начин съответните страни могат да бъдат подпомогнати, за да се достигне този адекватен минимален доход. Той не трябва да се определя от експерти, а от нуждаещите се – да има индивидуален подход към всеки от нуждаещите се.

"Тук говорим за социални плащания. Идеята е, когато се разработи тази карта, приложат се правилата, определят се стандартите и се разработи механизмът, чрез който ще се прави мониторинг на всички страни от ЕС, да се приеме рамкова директива, на базата на която да се определят тези адекватни минимални доходи", допълни още Султанка Петрова.  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase