Снимка: архив, Булфото

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс изрази благодарността на страната си за придприетите от нас мерки по случая "Скрипал".

Припомняме ви, че десетки европейски страни отзоваха руски посланици и дипломати, докато нашето правителство привика за консултации посланикът ни в Москва Бойко Коцев, който късно снощи се прибра, но не пожела да коментира какво ще го консултират.

Още по темата

"Има много страни като България, които поради географски, икономически и енергийни причини, за които е много трудно да вземат такова решение. България присъства в тази реакция на международно равнище, за кеото ние сме много благодарни", заяви днес Хопкинс пред Нова тв.

По думите й за Великобритания няма колебания, а има голяма вероятност Русия да е виновна за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му.

"Русия развива през последните 10 години невропаралитични вещества за убийства в световен мащаб. Това е поредица от действия. Години наред Русия погазва международния правов ред - намесата й в цял свят, кибератаки. У нас това се разглежда като поредица от последователни действия и за нас е много важно да покажем, че ние повече няма да търпим подобни неща", каза още тя.

"Сигурността на Европа е и британската сигурност. Управлявайки развода си с Европа, искаме от нея да постигнем ниво на сигурността, за да можем да се справим със заплахите, защото те не са само към Великобритания", обясни посланикът на Великобритания у нас.

"През последната годинаи  половина водих много разговори с българското правителство и едно от нещата, което се откроява в тях винаги е, че ние ще останем приятели след напускането ни на ЕС. Ние ще продължим да изграждаме вазимните си отношения. Те са много сили в борбата с тероризма, нашите търговски отношения се разрастват. За нас е много важно да продължим да привличаме българските студенти", завърши дипломатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase