Снимка: Reuters

Облечена в кожено рокерско яке комисарката за търговията на ЕС Сесилия Малмстроьом потвърди, че Брюксел е готов със списък от американски стоки, чийто внос ЕС ще обложи, ако САЩ променят тарифите за внос на стомана и алуминий.

Списъкът ще бъде огласен след консултации с правителствата в страните членки, но Малмстрьом потвърди, че в него са американското уиски бърбън, портокаловият сок, фъстъченото масло и червените боровинки.

По-рано шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер каза, че вносни мита ще бъдат наложени и на дънките "Ливайс" и на моторите "Харли Дейвидсън". Списъкът съдържа индустриални и земеделски продукти, чийто режим на търговия в Европа може да бъде променен в рамките на 2 месеца.

Още по темата

Търговските мерки ще бъдат въведени, ако американският президент изпълни заканата си да обложи с 25% мито вноса на стомана и с 10% на алуминия. Доналд Тръмп написа в Туитър, че ЕС е нетърпим и с него не може да се прави търговия. Вчера в Белия дом той допусна, че и тарифните мита на европейските автомобили могат да се увеличат. Основание за търговските мерки, които са насочени срещу вносители от целия свят, е доклад на Търговския депаратрамент на САЩ, според който националната сигурност на Щатите е застрашена от влизащия в страната внос на стомана.

"Имаме сериозни съмнения, че ЕС – приятел и съюзник в НАТО, може да е заплаха за националната сигурност на САЩ", заяви Малмстрьом. Тя добави, че търговските ограничения на Тръмп ще засегнат основно съюзници на Вашингтон.

Ето защо Брюксел се подготвя да им даде отпор в три направления – списъкът със стоки, чийто внос ще бъде обложен, въвеждане на защитни мита срещу вноса на стомана и алуминий в ЕС и внасяне на съдебен иск пред Световната търговска организация.

ЕС очакава 15 млн тона стомана да се пренасочат от САЩ към Европа, след вдигането на митата от Тръмп, което сериозно ще застраши отрасъла заради подбиване на цените. Еврокомисията удължи с 5 години днес анти-дъмпиговите мерки срещу вноса на стоманени безшевни тръби от Китай, които варират между 48 и 72%. Най-големите производители на стомана в Европа са Франция, Испания и Швеция. Снощи шведският премиер Стефан Льофен беше в Белия дом, да се опита да разубеди Тръм, който още не е подписал указа за въвеждането на търговските ограничения.

"Търговските войни са лоши и лесни за губене", заяви днес в Люксембург шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск, обръщайки наопаки, твърдението на американския президент от петък, че те са "добри и лесни за печелене".
Търговският комисар Малмстрьом добави, че ако се вдигнат вносните мита на европейските автомобили това сериозно ще удари по американската икономика, тъй като 2 млн. коли от европейски марки се произвеждат в американските им заводи. Тя припомни, че подобно вдигане на митата на стоманата през 2002 г. е струвало хиляди работни места в САЩ.

Анонсирането на европейските контрамерки идва часове, след като главният икономически съветник на президента Гари Коен, съобщи че ще подаде оставка. Коен беше човекът зад данъчните промени, направени неотдавна в САЩ. Те, както и повишаването на вносните мита върху стоманата са част от предизборната програма, с която Тръмп влезе в Белия дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase