Снимка: Олег Попов/Dnes.bg, архив

Eвропейският съюз ще отговори на обявеното от САЩ увеличаване на вносни мита за европейската стомана, като ограничи някои от най-емблематичните американски стоки. Това съобщи шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Хамбург.

"Няма да си кротуваме, когато европейската индрустия и работни места са заплашени. ЕС подготвя вносни мита за американски стоки, включително “Харли Дейвидсън”, “Бурбон” и дънките “Левис", заяви Юнкер.

Трите марки са едни от най-познатите американски етикети съответно за мотори, уиски и дънки и са прицелени в стоки, познати на редовия европеец, за да го убедят, че се вземат мерки срещу американското поведение.
Очаква се Еврокомисията да вземе решение за ответните мерки в сряда, както и те че ще бъдат значително по-обхватни от трите назовани продукта.

Заявлението на Юнкер идва, след като американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че САЩ ще сложат по-високи мита за вноса на стомана и алуминий. Днес в Туитър президентът Тръмп написа, че когато САЩ губят "много милиарди в търговията с буквално всички страни, с които правят бизнес, търговските войни са добри и лесни за спечелване".

Според Юнкер обаче, решението на Тръмп "вместо да предлага решение, само влошава нещата". Шефът на Еврокомисията смята, че америкатските мерки са "нечестни и поставят в риск хиляди работни места в Европа".
"Подготвяме се отдавна за този ход и този път сме готови", отговори говорител на Европейската комисия. Той увери, че Брюксел ще отговори на обявената от Вашингтон търговска война "бързо, твърдо и пропорционално", но отказа да разкрие повече подробности.

В понеделник Юнкер ще се види с директора на най-големия производител на стомана в света "Аселор Митал" Лакшми Митал.

Очаква се САЩ да увеличат вносните мита на стоманата на 25% и 10%  за алуминия. Поскъпването идва след доклад на американския Департамент за търговията, според който вноса на двата метала застрашава националната сигурност на Щатите. Те са насочени към защита на местното производство от вносителите, най-вече от Китай и Индия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase