Снимка: Reuters

Германските власти обмислят въвеждането на безплатен обществен транспорт в най-замърсените си градове с оглед на заплахата от съдебни действия от страна на Европейската комисия заради качеството на въздуха, предаде ДПА.

Идеята се споменава в писмо до европейския комисар за околната среда Кармену Велаq подписано от министрите на Германия на околната среда и транспорта Барбара Хендрикс и Кристиан Шмит, както и от шефа на кабинета на канцлера Петер Алтмайер.

Мярката се обсъжда като средство да се намалят пътуванията с лични автомобили, тъй като Германия е заплашена от санкции от Брюксел за това, че не е направила достатъчно, за да редуцира вредните емисии от азотен диоксид. Има и предложения да се обособят "зони на ниски емисии", които ще засегнат тежкотоварния транспорт.

Брюксел даде на Германия и осем други замърсяващи държави членки последна възможност да представят нови мерки, за да се намалят емисиите от автомобилите и да се покрият стандартите на ЕС за качество на въздуха.
Вела заплаши да заведе дело в Съда на ЕС, ако не бъде удовлетворен от предложенията на Берлин.

Германският план предвижда за пробен период да се въведе безплатен обществен транспорт в градовете Бон, Есен, Ройтлинген, Манхайм и Херенберг, пише БТА.

На 22 февруари Федералният административен съд в Лайпциг ще се произнесе за законосъобразността на забраните за използване на автомобили. Решението му може да промени изцяло нещата за най-замърсяващите градове, които може да бъдат принудени да въведат някаква форма на забрана за използването на автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase