Снимка: Rеuters

Германският канцлер Ангела Меркел и лидерът на Германската социалдемократическа партия - ГСДП Мартин Шулц постигнаха сделка в петък, след 24-часов преговорен маратон, да започнат официални преговори за възобновяване на тяхната коалиция.

Споразумението обаче трябва да бъде одобрено от специален партиен конгрес на социалдемократите, а има признаци за засилваща се съпротива срещу него в партията, която претърпя тежко поражение на изборите през септември миналата година.

Така че съставянето на ново коалиционно правителство в Германия е поставено под съмнение, пише британският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

"Имаше ясен вот срещу двамата коалиционни партньори - заяви кметът на Берлин Михаел Мюлер пред германския в. "Тагесшпигел". - Същата коалиция със същата политика не е достатъчно добър отговор на това. Продължаване без решителни промени все още не ме убеждава".

Ако ГСДП гласува против участие в коалиция, Меркел ще бъде изправена пред перспективата за нови избори или ще трябва да се опита да състави правителство на малцинството.

Споразумението й с Шулц вече се провали на първата си проверка, след като през уикенда регионалната асоциация на ГСДП в провинция Саксония-Анхалт гласува против нова коалиция.

Досега възможността за нова коалиция с Меркел срещаше значителна съпротива единствено от младежкото крило на социалдемократите. Но влиятелни фигури в партията започват да говорят открито и да обвиняват Шулц, че не е спечелил достатъчно отстъпки от Меркел в преговорите миналата седмица.

Висши политици от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел реагираха гневно на намеците на някои социалдемократи, че искат предоговаряне на условията на постигнатото в петък споразумение. Александър Добринт каза пред германския в. "Билд", че "сега Мартин Шулц трябва да покаже, че ГСДП може да бъде надежден коалиционен партньор и да овладее тази врява".

Ако социалдемократите гласуват против нова коалиция тази седмица, това не само ще означава катастрофа за Меркел, а почти със сигурност ще принуди Шулц да подаде оставка и ще хвърли в хаос ГСДП, коментира "Дейли телеграф".

Германия се готви за живота след Меркел в момент, когато коалиционни тревоги поставят под съмнение бъдещето на канцлерката, пише британският в. "Експрес". Социологическо проучване, направено скоро, показа, че 47 процента от германците смятат, че Меркел няма да завърши четвърти мандат като канцлер, а коалиционните преговори, които продължават от месеци, не й помагат да укрепи позициите си.

След една седмица - в неделя, ще се реши дали ГСДП все още е определящ фактор в политиката и дали все още е годна за управлението. Ще се реши и дали социалдемократите са способни на компромиси, дали имат съзнание за роля като по-малък коалиционен партньор, дали могат да правят разграничение между важно и второстепенно и дали имат смелост да поемат рискове и да носят отговорност в трудна ситуация, пише германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase