Снимка: архив, Reuters

България да плаща по 19 хиляди евро и съответно 14 хиляди евро дневно глоби по две наказателни процедури, поиска Европейската комисия да бъдат наложени от Европейския съд.

Санкциите са по две наказателни процедури, водени срещу София за неспазване на европейското законодателство. Първата е за правата за лицензиране на музикални произведения за използване онлайн, а втората  е за липса на информация за прилагането на директивата за установяване на рамка за морско пространствено планиране.

По първата процедура, която е в ресора на българската еврокомисарка Мария Габриел, исканата от съда санкция е по 19 121,6 евро на ден, а по втората - по€14 089,60  дневно.

Размерът на сумите е определен на базата на загубите за европейския бюджет от неприлагане на европейското право.

В мотивите до съда Еврокомисията пише, че наказателните процедури за авторското право са започнати съответно през май и през ноември 2016 г, но досега в Брюксел не е пристигнала информация от правителството, че европейското право се прилага в националната законодателна практика.

Проблемът на българския оператор за управление на правата на музикалните автори е, че той не издава лиценз за разпространение в интернет на продукцията на територията на целия ЕС. Съгласно европейското право лицензията за една евро членка автоматично означава, че и в останалите страни от общия пазар тя е валидна.

Новите правила бяха приети през 2014 г., като България също ги подкрепи. Според тях онлайн доставчици за пускане в реално време (стрийминг) на музика, могат да представляват авторите в повече от една държава от Европейския съюз.

По другото дело България не е информирала Еврокомисията как прилага директивата за морското планиране. Съгласно европейското законодателство държавите от ЕС трябва да правят и публикуват планове за наличните в морето вятърни перки и други съоръжения за възобновяема енергия, подводни кабели, газопроводи, морски пътища, рибарството и отглежданите аквакултури, така че да могат по-ефективно да използват моретата и океаните, с които граничат.

Сега предстои Европейският съд да прецени дали България наистина не прилага правото в тези области и да наложи исканата глоба.

Еврокомисията изпрати второ предупреждение към София да въведе в националното право директивата за борба с прането на пари. Следващата стъпка след два месеца ще бъде завеждане на съдебно дело, уточниха от Брюксел.

Две наказателни процедури срещу България - за размяна на данъчна информация, са прекратени поради отстраняване на проблемите.
 

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 1 година

А СКОРО ЩЕ НИ ОСЪДЯТ, ЗАЩОТО НЕ СМЕ УЗАКОНИЛИ ТРЕТОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ.
ПЕДЕРУНГЕЛИТЕ И ЛЕСБОСИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ, ПЪК И НАШИТЕ, МНОГО НАПИРАТ.

19

Далновиден

преди 1 година

До Ясен сигнал
Напускане на ЕС не може да бъде самоцел.Не че е невъзможно,но за целта е необходима ясна визия за бъдещето и мерките необходими за спасяването на България(много от които са несъвместими с евро-законодателството).*
След като няма никаква идея,да не говорим за програма,как България да изплува като държава,то по-добре да си седим в кошарата....
*Една от мерките,които ЕС няма да допусне е стимулиране на раждаемостта на белите хора и редуциране на тая на останалите.

18

Хм

преди 1 година

Тия стават все по-досадни....
Навремето ЕИО(Европейска икономическа общност,предшественик на ЕС) си беше чисто икономическа организация и не се бъркаше за щяло и нещяло на членовете си.Сега прилича на казарма в която старите(образно казано) действат младите.Ами като не ни харесват(което е очевидно),защо ни взеха?(риторичен въпрос)