Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Брак по сметка - така могат да бъдат разтълкувани взаимоотношенията между Ердоган и Путин, защото наистина и двамата имат изгода от сближаване на позициите. Това каза Тайфур Хюсеин, журналист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Ердоган заема второ място в света по брой срещи с Владимир Путин тази година и това е изненада с оглед на това, че се навършват две години от скандала със свалянето на руския изтребител през 2015. Преди 2 години взаимоотношенията бяха много влошени и една такава рязка промяна във взаимоотношенията наистина е изненада. Тези срещи вече се превърнаха в регулярни.

Ердоган е скаран с всички останали в световната политика. Скаран е с ЕС, заплашваше страни членки като Германия, Белгия, Холандия и тн. От друга страна взаимоотношенията с администрацията на Тръмп също са доста изострени, надеждите, които храниха след избирането на Тръмп хранеха, вече не съществуват. Единствената алтернатива остава сближаване на позициите с Путин.

Ердоган няма реален хода, който да може да направи, освен да остане на власт. Той е прагматик - трябва да запази своите позиции и да остане на власт, защото в противен случай го грозят най-малкото съдебни процеси вътре в страната, но и на международните трибунали.

В този брак по сметка Ердоган има повече сметка от сближаване на позициите, отколкото Путин.

Путин подкрепя официалната власт в Сирия, а Ердоган - бунтовниците, но целите и на двамата са едни и същи - запазване на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Въпросът е по какъв начин да бъдат постигнати тези цели. 

Повече можете да видите на Bloomberg  TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

34

Jert

преди 5 години

Турците платиха в кеш за сваления самолет. Направо купиха нов... Там едни 100 млн.$, но като прибавим загубите от ветото на селското стопанство и туризма това самолетче им излезе златно. Освен това и на килимчето при Путин да се извини не му бе лесно, но оцеля хайвана.. сега ако го свалят съд до дупка за човешки права, репресии и т.н.

33

Петко

преди 5 години

Нашите кръвни братя в РФ от Башкирия и Татарстан са повечето мохамедани. Така че нашите позиции укрепват така или иначе.

32

така става

преди 5 години

Путин загуби още едно перо в бюджета.Преди Обама купуваше вертолети от Москва и ги подаряваше на Афганистан.Сега обаче, Тръмп смята че Афганистан се нуждае от Американски вертолети.Безкористната помощ се отдръпва.