Снимка: flickr

Българите, живеещи зад граница, са изпратили 860 милиона евро или над 1,7 милиарда лева на близките си в страната през 2016 г.

По-голямата част от тази сума – 552 милиона евро идва от държави членки на Европейския съюз (ЕС), показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Още по темата

Според тях по този показател страната ни се нарежда на четвърто място в Евросъюза.

Изчисленията за миналата година показват, че българите, живеещи в страни извън ЕС, са изпратили значително по-малка сума – 317 милиона евро. Тя обаче е цели 35 пъти по-голяма от парите, които са били изнесени от България през годината.

От Евростат отчитат, че те са общо 9 милиона евро, като по-голямата част – в размер на 6 милиона евро, е потокът за страни извън ЕС.

Само преди ден от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ изчислиха, че за нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2301 лева на месец.

Тези пари са необходими, за да се задоволяват основните потребности, свързани с храна, с условията на живот, здравеопазване и образование.

Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1037 лева, която е с близо 30% по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

Под издръжката на живота са 75% от домакинствата в България или общо 5 400 000 българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase