Снимка: архив, Reuters

И българският гражданин ще усети, че икономиката е стабилна. Това обещава Европейската комисия в редовната си Есенна прогноза за състоянието на европейската икономика, публикувана днес.

Според анализа на Брюксел през 2017 г. в България ще бъде постигнат 3,9% реален ръст на икономиката, който народът ще усети по джоба си, а не както досега само в статистическите отчети.

Екипът на Жан-Клод Юнкер дори ревизира очакванията си за представянето на българската икономика, направени през пролетта, с 0,5% на сто нагоре.

Еврокомисията смята, че след три години дефлация, балансът на цените също ще излезе на плюс в резултат на желанието на населението да купува. Прогнозната инфлация за тази година е 1%. Предвижда се, че заетостта ще нарасне с 0,7%, което ще изкара още пари на светло.

Увеличаването на заплатите и доходите ще увеличи оптимизма сред населението, което ще започне да харчи повече, се твърди в анализа.

Есенната икономическа прогноза твърди, че вътрешното търсене на стоки и услуги вече е надминало интереса на външните търговски партньори и износът, който досега беше основен донор на бюджета, намалява. Голямото потребление в страната налага ръст на вноса, който е по-висок от този на износа. За първа година износът няма да има никакъв принос към икономическия растеж на България, се казва в прогнозата.

На същата оптимистична вълна Брюксел предвижда увеличаване на инвестициите и „бавно възстановяване след срива с 6,6% през 2016“.

Еврокомисията предупреждава, че излишъкът в бюджета ще намалее с 3 на сто заради допълнителните харчове на правителството за заплати. Запасите ще продължат да намаляват и през следващите две години, като ще стигнат до 2,3 на сто от БВП през 2019 г. Не са големи очакванията и за усвояването на еврофондовете, където слабите резултати ще са причина европейските пари да не играят съществена роля в създаването на българския БВП.

Недостигът на работна ръка ще намали скоростта на икономическото развитие в страната през идните две години, твърди Комисията, която прогнозира не повече от 3,6 на сто през 2019-а.

Държавният бюджет ще остане стабилен, твърди Брюксел, който изчислява, че ръстът в заплатите в публичния сектор може да се компенсира с по-добра събираемост на дължимите налози. Парите от данъци се очаква да станат повече заради по-бързите обороти на икономиката и увеличените вноски за социално осигуряване.

Европейската комисия очаква и намаляване на държавния дълг до 25,7 на сто.

Подобен оптимизъм се споделя и за развитието на европейската икономика като цяло, която тази година ще нарасне с 2,5 на сто, съгласно прогнозата – най-високият резултат през последните 10 г. Икономиката ще се увеличава дори във Великобритания (1,2%), която е дестабилизирана от процесите на Brexit. Предвижда се намаляване на безработицата до 7,5%, но заплатите няма да вървят така бързо нагоре заради по-слабото увеличаване на производителността на труда.

„Навлизаме в нова фаза на възстановяване на икономиката със силни индикатори, което ще се усети и от гражданите“, обеща икономическият еврокомисар Пиер Московиси.

Той обаче предупреди, че излизането от кризата още не приключило, тъй като развитието на икономиката е по-бавно, отколкото след кризите през 70-те,80-те и 90-те години и все още е силно зависимо от политическата подкрепа.

Московиси предупреди, че бавния възход на Европа е проблем, тъй като Китай е надминал всички прогнози за икономически растеж, а Русия и Бразилия се възстановяват по-бързо от очакваното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase