Снимка: visualhunt.com

Европейската комисия ще предложи във всяка от страните членки да бъде назначен главен служител по безопасност на храните и фуражите, съобщи здравният еврокомисар Витеянис Андрукайтис по време на дебат със земеделските министри от ЕС в Люксембург.

Още по темата
Поводът за създаването на новата позиция е скандалът със заразените с фипронил яйца, който избухна през лятото.

"Това трябва да е едновременно опитен експерт и човек, на когото може да се има доверие, защото ще борави с класифицирана информация", обясни комисарят.

Главният отговорник за безопасността на храните ще бъде човекът, който ще дава информация на останалите страни членки при кризи с храните, свързани с човешкото здраве. Благодарение на него Брюксел разчита информацията за инциденти с храните и фуражите да стига по-бързо до потребителите и да се намалява рискът за хората.

Създаването на новата длъжност е инициатива на Германия, до която се стигна, след като се оказа, че Европейската комисия, която поддържа система за обмяна на информация между страните членки за измами с храните, всъщност не чете вкарваните вътре данни. Така стана възможно да не бъде забелязан сигнал от Белгия за използване на опасния фипронил, изпратен до холандските власти още в началото на проблема с яйцата.

Въпреки че искането на разследване на подробности е било регистрирано в системата през пролетта, скандалът избухна чак през август, след като Белгия отправи през друга интернет платформа предупреждение към страните членки.

Европейските държави ще подобрят и координацията помежду си, а Еврокомисията ще предложи обединяването на двете системи за предупреждение.

"Трябва да се смятаме за щастливци, че скандалът с фипронила не доведе до значителен риск за общественото здраве, но той показа колко сме уязвими от недобросъвестните действия само на няколко индивида и какви икономически щети подобни действия могат да предизвикат", заяви комисар Андрукайтис.

По сигнал на човек от бранша белгийските власти откриха превишение на количествата фипронил в яйцата. Разследването показа, че холандската фирма "ЧикФренд", която се занимава с почистване на птицеферми, е купувала препарата за обезпаразитяване от белгийската компания "Полтри-Вижън". Предполага се, че белгийците са внасяли инсектицида от страна извън ЕС.

Фипронилът е забранен за използване в европейските птицеферми, но е допустим за обезпаразитяване на домашни кучета и котки. При превишаване на допустимите дози той води до увреждане на черния дроб и на щитовидната жлеза.

Над 20 държави бяха засегнати от скандала, сред тях и България. Месец след избухването на скандала германските власти осведомиха София, че заразен яйчен прах е бил внесен у нас. Установи се, че той е бил вложен в майонеза и сладолед. В средата на септември стана ясно, че в яйцата на трима български производители е установено превишаване на безопасните нива на фипронил. По официална информация, опасната продукция е била иззета от пазара и унищожена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase