Снимка: архив, Reuters

Отказът на централните власти в Мадрид да дадат на Каталуния правото да събира данъци и да ги използва както намери за добре - привилегия, с която се ползва Страната на баските - подхрани през последните години движението за независимост на тази автономна област в Североизточна Испания, пише Франс прес.

"Защо за баските може, а за каталунците не?", попита неотдавна регионалният вестник "Вангуардия".

Навсякъде в Испания централните власти събират по-голямата част от данъците и след това разпределят средствата между регионите. Единствените изключения са Страната на баските и съседната автономна област Навара, които директно вземат пари от данъкоплатците, а след това сами решават как да ги използват.

Още по темата

Двата региона, чиито БВП на глава от населението са най-високите в Испания след Мадрид, имат минимално участие в разходите на централното правителство (главно за отбрана) и във фонда за междурегионална солидарност. Освен това на двете области се връща част от данъка върху добавената стойност, събран на тяхна територия - привилегия, която другите нямат.

Данъчните привилегии на Страната на баските, въведени през 19 век, след което частично премахнати по време на диктатурата на Франко, залягат в демократичната конституция от 1978 година.

Това решение е взето до голяма степен под натиска на атентатите на сепаратистката организация ЕТА, която по онова време убиваше десетки хора всяка година.

Заради тази много изгодна система "част от каталунските граждани изпитват чувство за несправедливост", анализира Жоан Ботеля, преподавател по политология в Барселонския свободен университет. Още повече, че Каталуния допринася с близо 20 процента за испанския БВП, а Страната на баските едва с 6 процента.

Освен това често се случва баските да откажат да платят дължимото на държавата, без да последват реални санкции, казва Ален Куенка, специалист по регионално финансиране към университета в Сарагоса. "Военните самолети, например, трябва да се платят, но когато те не са съгласни (с исканата сума), не плащат".

Каталунците наливат в държавата повече пари, отколкото получават - около 10 милиарда евро според Мадрид и 16 милиарда според каталунското регионално правителство.

След като Артур Мас бе избран за премиер на Каталуния, той предложи тържествено през 2012 г. на Мадрид да сключат данъчно споразумение по баския модел, но тогава испанският премиер Мариано Рахой, борещ се с последиците от икономическата криза, отказа.

Куенка смята, че ако се приложи същият модел с Каталуния, Испания ще фалира, защото Каталуния е много по-голяма област от Страната на баските.

Преразглеждането на системата е още по-трънлив въпрос сега, когато Мариано Рахой, лидер на крехко правителство на малцинството, има крайна нужда от гласовете на петимата баски депутати, за да бъде приет бюджетът на Испания.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase