Снимка: БТА

Холандската полиция арестува мениджърите на фирмата, продавач на инсектицида фипронил, намерен в яйца, произведени в Белгия, Холандия и Германия и изнесени още в Швеция, Швейцария,  Франция и Великобритания.

Двамата шефовете на "ЧикФренд" са задържани по време на полицейска акция, проведена днес едновременно в Белгия и в Холандия, съобщи следствието в Антверпен.

Още по темата
"ЧикФренд", която се занимава с почистване на птицеферми, е купувала препарата за обезпаразитяване от белгийската компания "Полтри - Вижън" и го е продавала на холандски ферми. Смята се, че заразата на яйцата е тръгнала именно от там. Белгийците са внасяли инсектицида от страна извън ЕС.

Фипронилът е забранен за използване в европейските птицеферми, но е допустим за обезпаразитяване на кучета и котки. При превишаване на допустимите дози той води до увреждане на черния дроб и на щитовидната жлеза.

По време на извънредно изслушване в белгийския парламент вчера стана ясно, че белгийските власти за знаели за фипронила от ноември. Те са използвали европейска интернет платформа на 6 юни, за да направят запитване до холандските власти за проблема. Почти месец те са очаквали отговор от холандските си партньори.

Днес Европейската комисия, която управлява платформата заяви, че тя служи за двустранен обмен между държавите членки и затова Брюксел не следи каква информация си разменят те. Системата се използвала за контакти, свързани с възможни измами, а не с рискове за човешкото здраве. Комисията се задействала едва на 20 юли, когато белгийските власти са сигнализирали за проблем, застрашаващ безопасността на храните.

Междувременно Белгия и Холандия си разменят обвинения за това кой е виновен, че 6 месеца гражданите са консумирали опасните яйца, без да знаят. Според белгийския земеделски министър Дени Дюкарм холандската агенция за безопасност на храните не е реагирала на сигнала, изпратен им от съседите. Холандците пък твърдят, че в информацията, подадена от белгийците не ставало дума за опасност за здравето на потребителите, а само за възможна измама.

Двете страни започнаха разследване на аферата едва в средата на юли. Размерът на проблема все още не е ясен.

В понеделник белгийската агенция по безопасност на храните съобщи, че заразени яйца са намерени в 21 птицеферми, но нивата им са под допустимите норми. По-късно същия ден се появи алтернативно изследване, което твърди, че безопасните нива от 0,72 мл/кг са били надвишени и че измереният фипронил достига до 0,93 мл/кг.

Все още над 50 птицеферми в Белгия са затворени. Депутати изразиха възмущение от бавната реакция на властите, които все още не са взели проби от продукцията на 26 от тях.

Белгийската агенция за безопасност на храните е създадена след скандал със заразени с диоксин яйца през 1999 г. Тогава няколко министри бяха принудени да си подадат оставките, а управляващата партия загуби изборите.

Сега агенцията е обект на критика, че частна фирма, а не тя е установила първа фипронила в яйцата. Държавните тестове за безопасността на яйцата не включват проба за биоцита и Белгия дори няма лицензирана лаборатория, която може да направи замерването. След избухването на скандала агенцията отказа да обяви нивата на замърсяване, заявявайки само, че те не представляват риск за човека. Водещият белгийски токсиколог Ян Тейтхат беше човекът, който настоя за подробности и така предизвика парламентарното изслушване.

При днешната полицейска операция 11 адреса са претърсени в Белгия и 8 в Холандия, съобщава следствието в Антверпен. В нея са участвали над 140 полицаи и служители по безопасност на храните. Иззети са документи и имущество.

Цената на яйцата в Белгия се покачи с 6%. Най-голямото поскъпване от 2010 г насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase