Снимка: Reuters, архив

Шотландското правителство настоя пред Лондон да гарантира на законодателно равнище защитата на износа на шотландско уиски след излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде БТА като цитира ТАСС и Прес Асошиейшън.

 "Уискито е продукт, чийто износ носи на Шотландия по 4 милиарда лири (5,25 млрд. долара) годишно. Много важно е да запазим надеждната правна защита в тази област, затова и поисках от британското правителство разяснения дали въпросът ще присъства в преговорите при визитата на министъра на международната търговия Лиам Фокс в САЩ", каза шотландският министър на икономиката Кит Браун.

Производството на уиски осигурява работа на около 20 000 души, подчерта министърът.

Браун отбеляза, че е недопустимо британският кабинет да разглежда търговски сделки, които застрашават ценността и репутацията на шотландските продукти. Настоявам също сегашните европейски нормативни изисквания да бъдат гарантирани и след Брекзита, каза той.

Трябва да сме сигурни, че всякакви бъдещи споразумения ще бъдат полезни за Шотландия и няма да застрашават източниците за съществуване на нашите фермери и производители, допълни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase