Снимка: Reuters

Без успех приключиха преговорите между ЕС и Турция в Брюксел във вторник. Те трябваше да възобновят диалога между двете страни след обтягането на отношенията между Брюксел и Анкара след опита за преврат миналото лято.

Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан призна, че няма напредък по различията по върховенството на закона и човешките права, които са условия за възобновяване на отношенията.

Още по темата

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък обвини Европа, че не си държи на думата и че прилага двойни стандарти по отношение на страната му.

Хан и върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини поставили въпроса за зачестилите арести на журналисти, правозащитници и писатели, но без да постигнат напредък.

Чавушоглу обясни, че Турция прави разлика между журналисти, опозиция и терористи, но че някои журналисти, политици и представители на НПО използват акредитациите си, за да помагат на терористи. Той се позова на случаи с журналист, който по думите му снимал турски военни обекти, двама други били екстрадирани заради шпионаж в полза на Иран, и активист на "Амнести интернешънъл", който имал на телефона си апликация, чрез която си общували гюленистите.

Част от тях са повод за разменени обвинения между Турция и Германия в последните дни.

Турският външен министър настоя, че гюленистите стоят зад пуча и трябва да бъдат преследвани, но Могерини беше категорична, че ЕС не смята да преоценява отношението си към последователите на Фетулла Гюлен.

Чавушоглу каза още, че турският президент Ердоган никога не е вземал инициативата да говори срещу други държави и само отговарял на нападките. Той подчерта, че Анкара има добър диалог с германския външен министър Зигмар Габриел, избягвайки да спомене канцлера Ангела Меркел. Чавушоглу обаче не пропусна да напомни, как германските власти отказаха да го пуснат за митинг с турски граждани в Германия и не позволиха на Ердоган да говори по видеовръзка на друго събиране.

По-рано Хан коментира, че "Турция трябва да разбере причините за напрежението с Германия и да им отговори, защото такива отношения ощетяват турското общество и икономика".

Федерика Могерини също подчерта, че ЕС е съюз и "като семейство стоим заедно и затова е важно че всяка страна има добри отношения с Турция". Първият дипломат на ЕС отхвърли категорично обясненията на министър Чавушоглу за "Амнести", определяйки правозащитната организация "като сериозна и уважавана", чиято работа ЕС цени.

Могерини настоя и че ЕС си изпълнява ангажиментите по подписаните договори с Турция, след като министър Чавушоглу обвини Брюксел, че финансовите ангажименти по сделката за спиране на бежанците не са покрити, а ЕС отказва да преговаря на практика за членството на страната.

Брюксел е обещал 3 млрд евро на Турция за сирийските бежанци в страната, като досега е разпределил 1,6 млрд от сумата, но е платил около 800 млн.

Анкара иска да отвори две нови преговорни глави - за правосъдието и за основните права, с аргумента, че така ЕС ще може да постави исканията си за подобряване на ситуацията. Ускоряването на преговорите също е част от сделката за спиране на миграцията към Гърция.

"Не можем да спрем преговорите за членство и да се ограничим до транспорт, енергетика, търговия, миграция и тероризъм. Турция е съседна страна, стратегически партньор и преговорите трябва да проджат", заяви турският европейски министър Юмер Челик. Той подчерта, че преговорите са "крайъгълният камък" в отношенията между ЕС и Турция.

"ЕС  има механизми за разрешаване на спорове - този механизъм за страните кандидати е отваряне на глави", добави Челик.

Комисията обаче е с вързани ръце, тъй като страните членки решиха през декември, че ще замразят преговорите за членството на Турция заради начина, по който властите се справят с опозицията и противниците на Ердоган след неуспелия опит за преврат.

Комисар Хан потвърди, че отваряне на нови глави засега не се предвижда, докато не се отбележи напредък във върховенството на закона, правосъдието и човешките права.

Турция преговаря с ЕС от 2005 г и досега е затворила само една от 35 преговорни глави и отворила 15.

Едва ли може да се очаква напредък по разширяването на действието на митническия съюз между ЕС и Турция, тъй като той също се обвързва със спазването на върховенството на закона. Няма движение и по Кипърския проблем след провала на преговорите в Кран Монтана.

Министър Челик обеща да изпрати обяснение за петте оставащи изисквания за свалянето на визите за турски граждани. Европа остава категорична, че това няма да се случи преди всички условия да бъдат изпълнени.

ЕС и Анкара ще продължат отношения в няколко области от общ интерес като между септември и декември ще се проведат разговори в областта на енергетиката, транспорта и икономиката. Брюксел и Анкара ще работят и за подобряване на ситуацията в Близкия изток и в Залива.

Турция иска среща на ниво президент "възможно най-бързо", но ЕС не потвърди насрочването на разговори между шефовете на евроинституциите и Реджеп Ердоган, след неформалния разговор помежду им през май в Брюксел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase