Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия започна наказателна процедура за Унгария за новоприетия закон за неправителствените, професионалните организации и фондации, които получават финансиране от чужбина.

"ЕК реши да започне наказателна процедура срещу новия закон за НПО в Унгария, защото смята, че изискванията за регистрацията, докладване и прозрачност нарушават европейското право и Хартата за основните права", заяви говорител на правителството.

Виктор Орбан предложи закон, който изисква неправителствените организации, получаващи повече от 24 000 евро годишно от чужбина, да се регистрират като получатели на чуждестранна помощ и да декларират това на интернет страниците си и в публикациите си като "организации, подкрепяни от чужбина".

Според Европейската комисия обаче това е в противоречие на свободата на сдружаване, нарушава правото на личен живот и защитата на личните данни, и ще доведе до ограничение на свободното движение на капитал, което е една от четирите основни свободи в ЕС, наред с движението на хора, стоки и услуги.

Правителството ще има един месец да се обоснове, но говорител на Еврокомисията съобщи, че въпросът е бил из основи проучен, преди да се пристъпи към действие.

Решението може да има последствия и за проектозакона на депутати от ГЕРБ, които искат по подобен начин да ограничат достъпа до финансиране от чужбина на магистратските сдружения у нас.

Брюксел даде ход на втория, последен етап от наказателната процедура срещу Централния европейски университет в Будапеща, оставяйки на унгарските власти само месец, преди да предадат решението на Европейския съд в Люксембург, който може да наложи глоба.

Според първия заместник на Юнкер Франс Тимерманс законът за висшето образование прави разграничение между европейските и неевропейските университети и им дава различни права за опериране. Това противоречи на свободата на академичните институции да предоставят услуги и да се установяват, където желаят на територията на ЕС. Стъпката се предприема, след като обясненията на унгарското правителство за нуждата от разделянето на унгарските от чуждестранните университети, опериращи в страната, не са били приети от Брюксел. Поправките в закона за ВУЗ бяха предприети с цел да ударят най-големия чужд университет в страната - ЦЕУ, който се свързва с милиардера от унгарски произход и отявлен противник на Орбан - Джордж Сорос.
 

Коментари Напиши коментар

45

ФАКТ!

преди 1 година

Самата идея за чуждо финансиране в НПО-та и вмешателство в политиката на суверена държава е престъпление според всяка конституция!

44

Shark

преди 1 година

НПО-тата трябва да бъдат забранени със закон. Всички до едно!! Това са едни паразитни организации, слуги на чужди интереси, които не работят за България. Тези навлеци са навсякъде, във всички проекти са наврени и печелят пари, за които и пръста не са си мръднали. Дават подкупи наляво и надясно само и само да печелят проекти и да влачат европейски пари. А ЕС ще ги подкрепя. Това ако не е малоумие здраве му кажи, ЕС е пътник!

43

Анонимен

преди 1 година

До да бе да

Унгария се опълчи срещу комунизма, реки от кръв проля, но не си даде гордостта, та на тая ли развалина прогнила, директивна и откровено експлоататорска ще се даде.
Браво Унгария.