Снимка: БТА

Темата за Западните Балкани ще бъде във фокуса на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. във всички възможни формати. Ресорният министър Лиляна Павлова заяви на работна среща с журналисти, че това е различната идентичност на страната ни, която желае добросъседски отношения в региона.

Още по темата

Първата среща по темата Европа – Западни Балкани ще бъде още в календара на естонското председателство във втората половина на тази година – през октомври. Тя обаче ще се проведе в България.

Като втора важна тема Павлова посочи бъдещето на кохезионната политика и инструментите й след 2020 година. Третият български приоритет ще е свързан с богатото ни културно-историческо наследство, което ще представяме чрез културната си програма.

По отношение на излизането на Великобритания от ЕС, Павлова каза, че България ще участва във всички определени формати на темата Brexit, но не трябва да губим фокуса на основните европейски теми и приоритети.

Официалното откриване на българското председателство е предвидено да се проведе в Народния театър.

Министерството на Павлова ще започне да функционира след 31 май, когато МС ще приеме устройствения му правилник. В него ще има 70 щатни бройки, 50 от които ще дойдат от съществуващия вече национален център, който се трансформира в министерство. Допълнителните 20 щата ще са политически кабинет и задължителната обща администрация.

Министерството остава в централната сграда на НДК, където в момента е разположен центърът. Ще има говорител на председателството и у нас от 1 януари, когато то започва. Името му все още се обсъжда.
Павлова каза, че екипът й се старае да влезе в определения общ бюджет за председателството от 150 млн. лв., включително чрез пренасочване на средства от едни пера по други. За кетъринга за заседанията, за който са отделени 1.7 млн. лева, ще бъде проведена обществена поръчка.

У нас за шестте месеца е предвидено да се проведат 32 официални заседания и 170 технически – всички в НДК. Подкрепяща сграда, но само за технически срещи, е тази на резиденция "Бояна". Общо 1200 души ще работят за председателството у нас и в Брюксел и ще преминат обучения за това.

Крайният срок за приключване на ремонта на НДК е месец октомври. Той е в сравнително напреднала фаза, каза Павлова. Забавянето е свързано основно със сигурността и въвеждането на допълнителните мерки, които се изискват. В последните два месеца на годината ще бъдат направени специални тестове след ремонта и ще се отстраняват евентуални пропуски.

Павлова акцентира на това, че председателството ни е надпартийна тема, по която правителството търси разбирателство, консенсус и единно говорене. Тя изрази надежда Министерски съвет, Президентство и Народно събрание да работят за него в екип, както България ще работи в трио заедно с Естония и Австрия.

След като бъдат съгласувани и определени, приоритетите на триото Естония – България – Австрия ще бъдат подписани формално от тримата премиери на 22 юни в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase