Снимка: Reuters


Европейската комисия засега не отговаря на въпроса дали ще изпълни резолюцията на Европейския парламент, приета вчера, в която бе призована до два месеца да предложи връщане на визите за гражданите на САЩ.

Още по темата

До края на юни ЕК ще изготви нов доклад, съобщи на пресконференция днес говорител на институцията. Миналата година ЕК представи три такива доклада и във всеки от тях установяваше, че между ЕС и САЩ няма визова реципрочност - т.е. докато американците пътуват безвизово до Европа, Вашингтон изисква визи за гражданите на България, Румъния, Хърватия, Полша и Кипър.

ЕК е задължена от общностното законодателство да предложи връщането на визите за държава, която не спазва реципрочност, в срок от два месеца, след като установи това, пише БТА. Този срок изтече миналата пролет.

Междувременно ЕК обясни, че връщането на визите за една година би ощетило ЕС с близо седем милиарда евро и би довело до загубата на 140 хиляди работни места. Дори ЕК да предложи връщане на визите, това предложение трябва да бъде допълнително утвърдено от Съвета на ЕС и от евродепутатите.

Говорител на комисията днес заяви, че ЕК ще има предвид вчерашната резолюция. Той отбеляза, че представител на комисията миналия месец е разговарял с новата власт във Вашингтон по този въпрос. Подходът ни е да поддържаме търпеливи дипломатически връзки, ще продължим разговорите, добави говорителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase