Тереза Мей. Снимка: архив, Reuters

Обединеното кралство обяви плана си за излизане от ЕС, представен в така наречената Бяла книга. Документът бе представен в британския парламент от министъра за Brexit-а Дейвид Дейвис.

В книгата от 77 страници се повтарят 12-те приоритета, които премиерът Тереза Мей обяви миналия месец. Сред тях е това, че Великобритания ще се стреми да сключи всеобхватно споразумение за търговия със съюза, а не да си осигури неограничен преходен статут.

Потвърждава се визията на британския премиер за независимо и наистина глобално Обединено кралство, както и за амбициозни бъдещи отношения с ЕС, се казва в документа.

Великобритания се ангажира да напусне единния европейски пазар и митническия съюз, "поемайки контрол над собственото си законодателство" и установявайки контрол над имиграцията.

Още по темата

Изброените 12 принципа бяха очертани в реч на Мей от миналия месец, които "ще са водещи за правителството при изпълнението на демократично изразената воля на британския народ" след референдума през юни.

В Бялата книга се казва още, че времето за постепенно въвеждане на всякакви нови споразумения за имиграция и митнически системи може да е различно.

Дейвид Дейвис заяви, че преговорите с ЕС за прекратяване на членството ще се съсредоточат върху "направляването на непрестанното сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС".

"Фокусът няма да е върху премахването на съществуващи бариери и поставяне под въпрос на определени защитни механизми, а върху това бариерите да не се увеличават“, посочи министърът.

Искаме ЕС да преуспява политически и икономически, каза Дейвис. По думите му Великобритания ще работи за ново позитивно и конструктивно партньорство със съюза.

"Надяваме се, че в предстоящите преговори ЕС ще се ръководи от принципите в договорите за ЕС за висока степен на международно сътрудничество и добросъседство", заяви той.

Бялата книга е официален правителствен документ, който е в основата на закона за Brexit-а. В книгата британското правителство описва детайлно процедурата за излизане от ЕС, слагайки край на догадките и предположенията по какъв точно сценарий ще бъде прекратено членството на Обединеното кралство в съюза.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase