Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия даде 2 месеца на Полша да се откаже от спорни промени в закона за конституционния си съд - Конституционен трибунал, които според Брюксел поставят под съмнение независимостта му.

Още по темата
Миналият декември Комисията започна разследване срещу Варшава по нова процедура за върховенството на закона, с която България се надява да замени мониторинга на Брюксел върху нейното правосъдиеи борбата с корупцията.

Според процедурата, ако не отстрани проблемите, Полша е заплашена с отнемане на гласа й при вземане на решения в ЕС.

"Основните проблеми, заради които започнахме процедурата, не са разрешен и се добавиха още с приетото ново законодателство", заяви първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс. Той отговаря за полското разследване, както и за българския мониторинг.

Полша влезе в полезрението на Брюксел с отказа на управляващата партия "Право и справедливост" да допусне до Конституционния съд магистрати, номинирани от предишното правителство и замяната им със собствени назначения, както и непубликуването на всички решения на съда.

Полското правителство получи още 2 месеца отсрочка да отговори на тревогите на Брюксел, след което Комисията ще прецени дали да продължи към наказателната фаза на процедурата.

"Няма да изключваме никакви мерки, предвидени от процедурата за върховенството на закона, но няма и да прибързваме", заяви Тимерманс, запитан дали Комисията ще поиска отнемането правото на глас на Полша при взимането на решения в ЕС.

Той заяви, че в очакване на реакцията на Варшава Комисията ще започне да събира съюзници в Съвета и в Европейския парламент за евентуално прокарване на наказанието, определяно от шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер като "ядрен вариант".

Засега Унгария е заявила, че ще наложи вето на подобно решение. Това се смята и за основна причина Комисията да не бърза с предложението си.

"Правя понякога невъзможнотто да продължа диалога с полското правителство защото отчаяно искам да реша проблема и защото вярвам, че всеки полски гражданин има право на разделение на властите,  на това, съдията, който го съди да не е инструктиран от партия или от правителството", заяви Тимерманс;

"Затова водим този диалог и ще го продължим, но ако видим че не отива на никъде, ще търсим други варианти", предупреди той.

Европейската комисия може да закрие процедурата като обясни, че проблемът е решен или да предложи наказание за страната, най-силното, от които е да поиска задействането на чл. 7 от Лисабонския договор - временно лишаване от правото на глас.

Тимерманс смята, че все още има възможност за намиране на решения, макар, че "не мога да кажа, че опитът ми от миналата година ми дава право да съм оптимист".

Той добави, че през следващите месеци Еврокомисията ще започне да опипва почвата дали временно спиране на правото на глас на Полша ще намери достатъчно поддръжници в Европейския парламент и в Съвета на ЕС, които трябва да одобрят евентуално нейно предложение в тази посока.

Миналата седмица след среща с Тимерманс в Брюксел премиерът в оставка Бойко Борисов изрази надежда, че 10-годишното наблюдение върху борбата с организираната престъпност и корупцията, както и за реформирането на правосъдието в България, ще бъде отменено в рамките на година и към страната ще започне да се прилага по конкретни случаи процедурата за върховенството на закона.

Тимерманс отрече да е обещавал прекратяване на наблюдението в рамките на годината и заяви, че единствената "работна хипотеза" е това да се случи преди края на мандата на Европейската комисия, който изтича през ноември 2019 г. Дотогава България трябвало да продължи усилията за реформи - основно в борбата с корупцията по високите етажи и да покаже конкретни резултати. Тимерманс похвали кабинета на Борисов за успехите в увеличаването на данъчните приходи в резултат на намаляването на контрабандата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase