Снимка: архив Булфото

Членовете на Европейската комисия ще могат да участват в предизборната кампания за евродепутати през 2019 г., без да трябва да си вземат неплатен отпуск. Това се предлага в промяната на етичните правила, които определят начина, по който работят европейските комисари.

"Президентът никога не е разбирал защо комисарите, които работят за Европа, трябва да си оставят работата, ако участват на европейски избори, където трябва да отстояват същите ценности", заяви говорител на Жан-Клод Юнкер, който е автор на предложението.

Според него така ще се постигне "европеизиране на политическата система".

Така еврокомисарите, които се кандидатират за евродепутати ще могат да агитират от Брюксел и да получават отразяване като представители на Европейската комисия.

Според българския избирателен закон министрите и депутатите, както и други държавни служители, които желаят да участват в европейски избори, си вземат неплатен отпуск за времето на предизборната кампания.

Предложението за еврокомисарите не се разпростира върху евентуално тяхно участие в национални избори, защото "националните избори са друго нещо" по думите на говорителя на Юнкер.

След като Европейската комисия беше принудена да направи разследване дали бившият й президент Жозе Мануел Барозу не е нарушил етичния кодекс, приемайки работа като консултант по Brexit в американската банка "Голдман Сакс", Юнкер предлага промени и тази област. Той смята, че периодът, в който бивишите еврокомисари трябва да искат разрешение от Брюксел, за да заемат постове в частния бизнес, трябва да се удължи. В момента той е 18 месеца, а според Юнкер трябва да бъде 2 години за редовите комисари и 3 години за председателите на Европейската комисия.

Колежът на комисарите обаче продължава да държи отворена папката "Барозу" и да не взема решение по разследването. Според експертите по етиката на Комисията Барозу не е нарушил формално правилата, тъй като е поел поста след изтичането на 18-ия месец, но познанствата му в Брюксел и възможността му да получава лесен достъп до Комисията, където ще се изготвят преговорните позиции на ЕС за Брексита, му дава предимства, каквито останалите лобисти нямат.

Еврокомисията не се е произнесла и по случая на бившия комисар от Холандия Нели Круз, която беше "забравила" по думите й да декларира офшорка на Бахамите.

Предстои Европейският парламент да даде мнение по предложените промени в етичния кодекс, към които Комисията ще се върне отново.

Междувременно, отговарящия за Brexit в Европейския парламент Ги Верхофстат обяви, че условията, при които Великобритания ще напусне ЕС трябва да бъдат договорени преди европейските избори през 2019 г., за да може да се издаде решение, че те няма да се провеждат в Обединеното кралство и че в следващия Европарламент няма да има британски евродепутати. След като премиерът Тереза Мей обяви, че преговорите ще започнат в края на март 2017 г., това означава, че преговорите трябва да приключат за 14-15 месеца, смята Верхофстат.

Европейското право дава срок за страна, желаеща да напусне ЕС, да го направи в срок от 2 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase