Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия смята, че неуместните изявления на германския евромисар Гюнтер Йотингер, предизвикали много критики, не отразяват начина му на мислене, но все пак каза, че е шокиран от тях, предаде ДПА.

Коментарите на Йотингер създават впечатление, че той не харесва китайците, хомосексуалистите, валонците и други. Най-силно ме смаяха обаче изказванията му за хомосексуалистите. Те не отговарят по никакъв начин на убежденията ми, каза Юнкер пред белгийския в. "Соар".

Председателят направи паралел между обяснението на Йотингер, че думите му били "просто коментар", с казаното от Доналд Тръмп по повод хвалбите със сексуалните му "подвизи" - че били просто "приказки между мъже".

"Уважавам убеждения, което се различават от моите, но нашата комисия непрекъснато се бори да няма дискриминация, отбеляза Юнкер. Йотингер се извини за думите си и тази страница би трябвало да бъде затворена. Искрено вярвам, че коментарите му не отразяват начина му на мислене", подчерта председателят на ЕК, цитиран от БТА.

Пред белгийския "Соар" Юнкер каза също, че ЕС е безсилен да противодейства на залитането към авторитарност, която се забелязва в Полша и Унгария.

Десните правителства в Полша и Унгария предизвикаха международни критики със засилването на контрола си върху медиите и съдебната система. ЕС дори предприе правна процедура срещу Варшава - сериозна стъпка, която може да доведе до санкции, припомня ДПА.

Пред белгийския вестник обаче Юнкер отбеляза, че процедурата по т.нар. член 7 няма да доведе до нищо, тъй като някои страни в ЕС вече са заявили, че ще откажат да прибегнат до нея. "Този отказ априори прави невалиден чл. 7. Казвам го със съжаление и разочарование, надявайки се хората да не дадат неограничена свобода на онези, които в крайна сметка вредят на интересите им", добави той.

Запитан направо дали това означава, че ЕС не може да спре тревожните тенденции в Полша и Унгария, бившият премиер на Люксембург отговори: "Да и го казвам с безпокойство. В някои страни има отклонения /от демократичните норми на ЕС/ и не знаем докъде ще ни доведе това".

В интервюто за "Соар" Юнкер призна също, че преговорите с Турция за ограничаване на бежанския поток към Европа са неизбежни, въпреки че страната е нелесен партньор. "Наясно съм, но какъв друг избор имаме?", каза председателят на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase