Сусана Диас. Снимка: Reuters
fallback

Нов играч чака в кулисите на продължаващата от девет месеца политическа драма в Испания с потенциала да я доведе до дългоочаквания изход и да сложи край на мъжкото превъзходство сред участниците.

Сусана Диас, която води мощно крило в Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), е насърчавана от привържениците си да поеме лидерския пост, овакантен от Педро Санчес, който подаде оставка в събота, пише Ройтерс .

Ако 41-годишната дъщеря на водопроводчик оглави ИСРП, тя не само ще стане първата жена начело на тази партия от основаването й преди 137 години, но и ще е първата жена лидер на голяма испанска партия.

Oще по темата

Петата по големина европейска икономика няма пълноценно правителство от декември, когато 36-те й милиона избиратели гласуваха на първите от два поредни избори за парламент, завършили без убедителен победител в дрязги и без никакви признаци за компромис.

Задънената улица парализира вземането на управленски решения и заплашва да попречи на икономическото съживяване от рецесията. Възможно е за трети път да се произведат парламентарни избори и тази перспектива поражда дълбоко разочарование у испанците, които бързо губят доверие в способността на лидерите си да се издигнат над партийното политиканстване.

ИСРП е от решаващо значение за излизане от безизходицата, тъй като държи 85 от 350-те места в долната камара на парламента. Тя може да позволи на взелата най-много места консервативна Народна партия на и.д. премиер Мариано Рахой да състави правителство на малцинството, като се въздържи при вота на доверие - нещо, което Санчес отказваше да направи.

Партията се разцепи на две - 17 бунтовници, които според партийни източници са водени от Диас, подадоха оставки от 38-членния Изпълнителен комитет в сряда, за да окажат натиск за сваляне на Санчес и избягване на трети парламентарни избори, които партията няма на практика никакви шансове да спечели.

Диас ръководи автономната област Андалусия, която е крепост на социалистите и най-населената област на Испания. Тя е известна с умението си да постига междупартийни компромиси на местно ниво и може да избере различен път от Санчес.

Тя се обявява против дясно правителство, но привържениците й твърдят, че е по-прагматична от Санчес, заради чиято непримиримост те смятат, че партията им е загубила позиции в местните избори този месец.

"Тя е женска версия на Фелипе Гонсалес", каза дългогодишен партиен член, който прави съпоставка с начина, по който в края на 70-те години Гонсалес пое съсипаната ИСРП и я превърна в най-голямата испанска политическа сила за повече от десетилетие, като я придвижи от периферията в център-лявото на политическия спектър.

Много от най-влиятелните партийни кадри подкрепят Диас. В реч в четвъртък тя заяви, че е дошло време да се излекуват раните на партията, но не изясни какви са собствените й намерения.

"Ще бъда, където ме поставят редовите членове, на върха или на дъното", каза тя под аплодисментите на нейни привърженици.

Ако Диас в крайна сметка оглави социалистите, тя ще се изправи пред основната дилема на партията: дали да допусне консервативно правителство или да предизвика третите парламентарни избори за една година.

Социалистите са разделени по въпроса кой е правилният курс на действие. Мнозина редови членове са против ново правителство на Народната партия. Поддръжниците на Диас казват, че тя е единствената личност с достатъчно политическо влияние да вземе това решение и същевременно да запази единството на партията.

"Макар и да не виждам особена разлика между нея и Санчес като идеология, тя би донесла различен стил и водачество. Планът й вероятно е да допусне консервативно правителство на малцинството в замяна на оттегляне на Рахой", каза анализаторът Антонио Баросо.

Диас е показала готовност да взема решения, които не са по вкуса на редовите партийни членове, както постъпи и Гонсалес преди 30 години, когато вкара Испания в НАТО, казват привържениците й.

Миналата година след незадоволителен местен вот тя сключи споразумение с десноцентристката партия "Сиудаданос" за постигане на парламентарно мнозинство и съставяне на правителство - първата левоцентристка коалиция в разпокъсаната испанска политическа картина. Именно такава сделка е нужна сега на национално ниво за излизане от задънената улица.

Диас е политик от кариерата с длъжности в местната администрация от 1999 г. Критиците й смятат, че й липсват както житейският опит, така и националните политически умения за управление на партията - или на страната.

"Тя на два пъти заявяваше, че иска да ръководи партията и после даде заден ход. Вече никого не плаши. Превърнала се е в нещо като блъф", каза пожелал анонимност високопоставен член на ИСРП от близкото обкръжение на Санчес.

Според някои опоненти тя също така е опетнена от корупционен скандал с партията й в Андалусия, макар и да няма твърдения самата Диас да е направила нещо нередно.

Диас попадна в предната линия на националната политика преди три години, когато замени дългогодишния си шеф и наставник начело на регионалното правителство. Тя може да разчита на влиятелни поддръжници в партията за постигането на целта си.

Тя не само контролира най-могъщата социалистическа федерация в Андалусия, но е подкрепена и от ръководителите на големите области Валенсия, Естремадура и Кастилия-Ла Манча.

Бившите партийни лидери Фелипе Гонсалес, който беше призовал за напускане на Санчес, и Хосе Луис Родригес Сапатеро също са на нейна страна според партийни източници.

Влиятелният в социалистическите среди вестник "Паис" още в четвъртък прикани Санчес да напусне и подкрепи варианта на Диас партията да се управлява от временно ръководство, докато бъде избран нов лидер на конференция.

Диас ухажва членове на ръководството на водещите испански компании, които я описват като пряма и усърдна. Някои предпочитат да си имат работа с нея, отколкото със Санчес, казват запознати източници.

"Тя има реален шанс да контролира партията, защото владее структурите, подкрепяна е от области, където социалистите са се представили добре в последно време, и от водещи фигури, в това число Фелипе Гонсалес", заяви анализаторът Антонио Баросо. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

PACO

преди 7 години

GUAPA YO TE CERO

fallback