Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия настоя България и още 18 държави в ЕС да приложат правилата, свързани с намаляването на цените за развитие на високоскоростните мрежи за интернет.

Посочените правила улесняват споделянето и повторната употреба на физическата инфраструктура в енергетиката и транспорта. Цените в този сектор следва да допринесат за намаляване с до 30 на сто на стойността на разгръщането на високоскоростни мрежи за интернет.

ЕК очаква до 2025 година училищата, университетите, изследователските и транспортните центрове, болниците и доставчиците на обществени услуги, да имат достъп до интернет с възможно най-високата скорост (пренос на данни със скорост един гигабайт в секунда). Дотогава се очаква домакинствата в ЕС да получават интернет със скорост от 100 мегабайта в секунда, както и Общността да бъде изцяло покрита от мобилен сигнал от пето поколение.

Това европейско законодателство трябваше да бъде приложено до началото на тази година. Днес комисията съобщава, че изпраща последно предупреждение. Държавите разполагат със срок от два месеца за отговор, като е възможно след това да бъдат предадени на Съда на ЕС с искане да им бъдат наложени глоби.

Европейската комисия настоя също така България и Словакия да приложат европейското законодателство за пречистването на водите от нитрати.

В съобщение на ЕК се отбелязва, че през 2013 г. е била открита наказателна процедура срещу нашата страна заради отчетени недостатъци в националната програма за действие за пречистването на водите. Отчита се, че България междувременно е предприела действия с промени, приети това лято. ЕК настоява, че все още нашата страна не успява да отговори на ключови изисквания по директивата.

България и Словакия разполагат със срок от два месеца, за да съобщят какви мерки предприемат, за да се справят с проблема. В противен случай двете държави може да бъдат предадени на Съда на ЕС, уточнява комисията, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase