Снимка: архив, Reuters

Източноевропейско семейство в Ръгби намира кучешки изпражнения, натъпкани в пощенската му кутия. Лондончанка за малко не се сбива заради пиянски обиди, отправени в препълнен вагон на метрото. Полско момиче в Глочестършир е тормозено в своята гимназия със заплахи за депортиране.

След гласуването за напускане на Европейския съюз миналия четвъртък във Великобритания се наблюдава засилване на ксенофобията, проявяваща се в подигравки, заплахи и по-лоши неща. За много хора, родени в чужбина или в страната, Великобритания изведнъж се превръща в доста по-опасно място, пишат Рафаил Сатър и Филипа Лоу от Асошиейтед прес.

"Преди петък живеехме в толерантно общество", каза 32-годишната румънка Оана Горчя, която живее във Великобритания от момиче. "Тук съм вече 13 години, но никога не съм се чувствала така, сякаш трябва да крия откъде идвам. Но от петък нещата напълно се промениха."

Горчя, която работи за многонационална компания в Ръгби, на около 85 мили (135 километра) северозападно от Лондон, каза, че по улицата й патрулират "английски отряди, които обикалят и се опитват да сплашат хората, които не са бели и не са англичани". Целият квартал говореше за кучешките изпражнения, които местно имигрантско семейство намерило в пощенската си кутия.

Историята на Горчя и други като нея намират отглас в социалните медии през последните дни. Източноевропейци, мюсюлмани - дори американци и германци - съобщават за прояви на сплашване и тормоз.

Жертвите казват, че гласуването в четвъртък е насърчило гневните изблици на крайни възгледи; новото отношение, изглежда, беше обобщено от надписа на тениска на мъж на парад в Деня на въоръжените сили в работническия лондонски квартал Хевъринг в края на седмицата: "ДА! НИЕ СПЕЧЕЛИХМЕ ! СЕГА ГИ ВЪРНЕТЕ ОБРАТНО."

Британските репортери в страната виждат отблизо и лично изпитват засилването на расизма. Водещият от британската телевизия "Скай нюз" Адам Боултън написа съобщение в Тwitter, в което заяви, че той и семейството му са станали свидетели на три отделни случая на малтретиране в стил "кога ще си ходите у дома" срещу европейци в края на седмицата.

Киърън Дженкинс от "Ченъл фор" каза, че в рамките на пет минути в северния английски град Барнзли трима души крещели "Пратете ги у дома!". Репортерката на Би Би Си Сайма Котеча каза, че била "напълно потресена", след като, прибирайки се вкъщи в южния английски град Бейзингстоук, била обидена със злостна расова забележка, която не била чувала "от 80-те години".

Полицията разследва вандалска проява в полски културен център в Западен Лондон и случаи в Кембриджшър, при които на полски жители са били дадени карти, на които те са били наречени "вредители" и им е било наредено да напуснат страната.

Националният съвет на полицейските началници заяви, че през последните четири дни жалбите за престъпления от омраза са се увеличили с 57 процента в сравнение със същия период на миналия месец.

Многобройната мюсюлманска общност във Великобритания също се оказва засегната от враждебната реакция срещу имигрантите. Помощник-генералният секретар на Мюсюлманския съвет на Великобритания Микдад Верси каза, че в страната има съобщения за "стотици престъпления от омраза".

"Използваният език като "връщайте се във вашата страна", "ние гласувахме така, сега вие трябва да си ходите" - този тип език показва, че има някаква връзка" с референдума, смята той.

Тези, които поддържаха кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, осъждат нападенията.

"Никога, ама никога не съм насърчавал или оправдавал подобно поведение и никога, ама никога не бих го направил", каза лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж, след което добави, че "истинският предразсъдък е предразсъдъкът, който съществува от десетилетие и повече срещу всеки, който дръзне да се изправи срещу върхушката, всеки, който дръзне да каже, че ние не би трябвало да сме част от ЕС".

Други политици не са съгласни с това. "Водачите на кампанията за Brexit създават обстановка, при която някои хора смятат, че вече е настъпил подходящият момент за расизъм и ксенофобия", каза депутатката Хариет Харман, която беше лидер на опозиционната Лейбъристка партия.

За жертвите е ясна връзката между референдума и малтретирането. Имиграцията беше ключов въпрос в кампанията, а Фараж позираше пред голям, поставен на камион плакат, на който имаше снимка на стотици мургави мигранти с надпис "Точка на пречупване". Много избиратели, подкрепящи "напускането", изтъкнаха притока на чужденци като главна тревога.

"Само заради един референдум . . . всичко гнило излиза наяве", каза френско-германската гражданка Жули Сотер Дауд, която е прекарала във Великобритания по-голямата част от живота си. В неделя тя лично се сблъскала с ксенофобията, когато двама мъже застигнали колата й и изкрещели "Върви си у дома, германка (обидна дума)".

По думите й нападението, което станало, докато тя карала по улица в жилищен район в северния английски град Шефилд, я потресло толкова силно, че дори се страхувала да говори на френски на най-малкото си дете в супермаркета.

"Това е отвратително", каза тя в интервю по телефона. "Никога не съм преживявала подобно нещо. Никога." Тя спря за миг. "Навярно обаче няма да е за последно."

Историята на 44-годишната жена е една от стотиците, с които е пълна група във Facebook, наречена "Тревожни признаци", събираща доказателства за засилването на нетърпимостта напоследък. Но в понеделник вечерта сайтът беше задръстен с разкази и снимки със зловещи графити и дори счупени прозорци.

Полско-британската гражданка Наталия Никълс написа на сайта, че 14-годишната й сестра била тормозена в своята гимназия в Котсуолдс от момчета, които се хвалели, че "сега можем да се отървем от поляците и чернилките". 24-годишната Корин Ейбрахамс каза, че се връщала от музикален фестивал, когато за малко да се сбие с пиян мъж, който крещял обиди срещу чужденците в лондонското метро. Американка каза, че наскоро била заговорена на паркинг по агресивен начин от хора, които я нарекли "янки (обидна дума)".

Гневната вълна предизвиква смут в британската политическа класа, която вече е в безпорядък след гласуването за Brexit. В първата си поява пред депутатите след гласуването министър-председателят Дейвид Камерън се опита да успокои европейците и другите етнически малцинства, които живеят във Великобритания, че ще бъдат защитени.

"Нека си припомним, че тези хора идват тук и дават чудесен принос за нашата страна", каза той. "Няма да толерираме престъпления от омраза и подобни нападения. Те трябва да бъдат изкоренени."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase