Снимка: архив Reuters

Някои компании на Острова планират да замразят наемането на нови служители заради решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

От "Institute of Directors" са провели проучване сред 1000 от членовете си и от тях една четвърт категорично заявяват, че в скоро време няма да търсят нови попълнения за екипите си. 5% от фирмите пък дори планират съкращения, пише BBC.

Почти 2/3 от анкетираните са на мнение, че Brexit ще окаже негативно влияние на бизнеса им.

"Мениджърите са много, много разтревожени. Очакват, че другите страни-членки на ЕС по някакъв начин ще накажат Великобритания заради решението ѝ да излезе от Общността”, коментира Саймън Уолкър, генерален директор на бизнес организацията „Institute of Directors”.

Според него онези, които са гласували за Brexit не осъзнават, че са дали вота си са "конституционен и икономически хаос". Но подчертава, че поне половината от членовете на "Institute of Directors" смятат, че ще се справят със ситуацията.

В неделя външният министър на Великобритания Филип Хамънд, който пледираше страната да остане в ЕС заяви, че е важно Острова да запази достъпа си до свободния пазар.

"Независимо дали ни харесва или не, икономиката ни в последните 40 години е оформена от участието ни на свободния пазар, и да загубим този достъп ще е катастрофално", заяви Хамънд.

В понеделник нискотарифната авиокомапния "Easyjet” обяви, че очаква сериозен спад в приходите си още това лято. И определи Brexit като фактор, който ще внесе "допълнителна икономическа несигурност”.

Банкта HSBC пък планира да премести около 1000 свои служители от Лондон в Париж, ако Обединеното кралство напусне единния пазар.

Въпросните специалисти ще бъдат от екипа, който се занимава с плащанията в евро.

Американската инвестиционна банка "Morgan Stanley” също ще командирова 2000 души от Лондон в Дъблин или Франкфурт.

Очаква се и други финансови институции да предприемат подобни стъпки, ако бъде отменено сега действащото споразумение, което позволява на банките да оперират из цяла Европа без оторизация за отделните страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase