Никола Стърджън. Снимка: архив, Reuters

Много е вероятно Шотландия да организира втори референдум за независимост, заяви шотландският първи министър Никола Стърджън, цитирана от Ройтерс.

Тя подчерта, че ще направи всичко необходимо да се осигури мястото на Шотландия в Европейския съюз, след като Великобритания гласува за излизане от блока.

 "Да се каже, че вариантът за втори референдум трябва да е на масата и че е на масата, е да се изрече очевидното. Смятам, че сега референдум за независимост е силно вероятен", заяви Стърджън.

Предишният референдум за независимост в Шотландия се състоя през 2014 г.

На вчерашния референдум за членството на Великобритания в ЕС Шотландия гласува в съотношение 62 на 38 процента за оставане в блока, а Великобритания като цяло гласува за напускане с 52 на 48 процента.

"Искам да заявя съвсем ясно днес, че възнамерявам да взема всички възможни мерки и да проуча всички варианти за прилагане на начина, по който гласуваха хората в Шотландия, или с други думи, да гарантирам, че ще останем част от ЕС и от общия пазар", добави лидерката на Шотландската национална партия.

 "Ако парламентът приеме решение, че повторният референдум е най-добрата възможност за Шотландия да остане част от ЕС, гласуването трябва да се състои преди приключването на преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС", заяви Стърджън, цитирана от ТАСС.

Очаква се преговорите между Лондон и Брюксел по разтрогване на отношенията им да отнемат най-малко две години, отбелязва агенцията.

През септември 2014 г. референдумът за независимост, свикан по инициатива на шотландските националисти, завърши с поражението им. 55 процента от гласувалите подкрепиха оставането във Великобритания. Стърджън в свои минали изявления е казвала на Лондон, че евентуално излизане на Великобритания от ЕС против волята на шотландския народ ще предизвика организиране на втори референдум за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство, припомня ТАСС.

Правителството на Шотландия ще започне да изготвя нормативната уредба за произвеждане на втори референдум за независимост, заяви Стърджън.

"Ще започнем да изготвяме законите, необходими за произвеждане на нов референдум за независимост, ако парламентът приеме такова решение. Шотландия е изправена пред перспективата да бъде извадена от ЕС против волята си. Смятам това за неприемливо от гледна точка на демокрацията", добави шотландският първи министър.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase