Снимка: Reuters
fallback

Амнести интернешънъл призова ЕС да спре плановете си за връщане на бежанци в Турция, предаде Асошиейтед прес.

Правозащитната организация заяви, че споразумението между ЕС и Турция за спиране на незаконната миграция е незаконно и безразсъдно.

Турция е приела 3 милиона бежанци, в това число 2,75 милиона сирийци.

Съгласно споразумението незаконните мигранти, които са пристигнали на гръцките острови от Турция след 20 март ще бъдат върнати в Турция.

ЕС в замяна на това ще приема по един сирийски бежанец от Турция за всеки сириец, който Гърция връща в Турция.

Турция също така трябва да получи 6 милиарда евро, безвизов режим за ЕС и ускоряване на преговорите й за присъединяване към съюза.

Според Амнести това споразумение е незаконно, защото бежанците не получават ефективна защита в Турция.

Организацията заяви, че Турция няма капацитета да обработва молби за убежище и не изпълнява някои основни критерии за "сигурна страна".

"В неуморните си усилия да спре нередовните мигранти от влизане в Европа, ЕС съзнателно изопачава това, което в действителност се случва на място в Турция", заяви директорът на Амнести за Европа и Централна Азия Джон Далхюйзен.

Турция не дава пълен бежански статут, а повечето бежанци на нейна територия не получават държавна помощ, отбелязва Амнести.

Организацията повтаря твърдението си, че сирийците в Турция са в опасност да бъдат принудително върнати в обхванатата си от война страна. Турски официални лица отхвърлят това изложено и в предишни доклади на Амнести интернешънъл твърдение, отбелязва АП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Shark

преди 8 години

Амнести да си приберат тогава бежанците при тях и да ги водят при Сорос да ги храни.

22

Анонимен

преди 8 години

Хайде Англия да излиза от ЕС, следвана от Франция, Испания и Германия... Да се свърши най-после с това жалко нeдоносче Евросъюза.

21

Стефанов

преди 8 години

Най-много обичам да ме наставляват какво е правилно да правя, как точно трябва да го направя, какви да са ми интересите и как да мисля със собствената си глава. Благодаря.

fallback