Снимка: архив Reuters

Европейският парламент и Европейската комисия сериозно се разминаха в оценката си за това как да се отнасят с бежанците.

Децата, бременните и жертвите на изнасилване не трябва да бъдат държани в лагери от затворен тип. За това настоява Европейският парламент в нарочна декларация. Такива лагери, макар да улесняват тяхното управление, нарушават правата на жителите им, смятат евродепутатите.

Затворените лагери замениха вече "горещите точки" в Гърция по силата на споразумението между ЕС и Турция за спиране на миграционната вълна към Европа. Тъй като всички новопристигнали имигранти ще бъдат връщани в Турция, те ще трябва да престояват в охранявани от армията и полицията лагери до разглеждането на молбите им за убежище и транспортирането им, за да не избягат.

Евродепутатите препоръчват жените и децата да имат отделни спални помещения и санитарни възли, а жени преводачи и експерти да правят интервютата, необходими за решаването на бежанския им статут. Според депутатите персоналът на центровете трябва да бъде обучен по въпросите за равенството между половете, а жертвите на насилие да получават психологична помощ.

В резолюцията на Европарламента се настоява още децата да посещават детски градини, докато текат процедурите по предоставяне на убежище, а жените да бъдат информирани жените, че те могат сами да кандидатстват за убежище, независимо от съпрузите си и че имат собствен правен статут.

Превръщането на приемните центрове в затворени лагери принуди Върховният комисарият за бежанците на ООН да обяви, че ще преустанови част от дейностите си в Гърция. Със същото заплашиха и големи неправителствени организации като "Оксфарм" и "Лекари без граница", които досега помагаха в приемните центрове.

Говорител на Европейската комисия обаче днес заяви, че Директивата за предоставяне на убежище допуска задържането на кандидатите за убежище и че това се налага "от необходимостта те да бъдат наблюдавани и връщани в Турция". Според нея договореността на ЕС с Турция отговаря на международното право и всеки кандидат да се установи в ЕС, ще бъде индивидуално преценен за това дали се нуждае от закрила, като няма да се допускат масови депортации.

През последните дни има рязък спад на имигрантите, пристигащи от Турция в Гърция, съобщи Европейската комисия днес, като коментира факта като "окуражаващ". За цялата минала седмица на егейските острови са акостирали по-малко от хиляда души, колкото преди сделката с Турция, идваха всеки ден.147 незаконни имигранти са върнати на турския бряг само в четвъртък и в петък.

Брюксел обяви, че планира на 4 април да размени първите върнати от Гърция бежанци за сирийци от турските лагери. ЕС и Анкара се споразумяха за размяната на 72 000 души. 492 полицаи и 47 експерти от 19 страни са били обещани на европейската гранична агенция "Фронтекс", а 396 експерти и 22 преводачи от 16 държави ще се присъединят към европейския офис за бежанците. Те ще прилагат споразумението с Турция.

По оценките на Брюксел поне 4000 души ще са необходими да пазят, регистрират, съдят и транспортират към Турция хората, пристигащи на гръцките острови. Според сделката между ЕС и Турция всички, пристигнали след 20 март в Гърция имигранти ще бъдат връщани обратно, независимо дали имат право на международна закрила или не.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase