Марин льо Пен. Снимка: архив, Reuters

Европейската народна партия - най-голямата в Европейския парламент, поиска разследване, за да се установи дали водачката на крайнодесния френски Национален фронт е дала депутатската си карта на друг, за да гласува вместо нея, предаде Франс прес.

Заради подозрение за измама председателят на ЕНП Манфред Вебер поиска председателят на Европарламента Мартин Шулц да провери дали друг е гласувал с картата на Марин льо Пен.

Тя реагира с обяснението, че не носи отговорност, ако друг е използвал картата й в нейно отсъствие и че ако е така, отговорността е негова. Марин льо Пен добави, че не знае нищо за евентуално използване на картата й от друг депутат.

На видеозаписите на сайта на парламента се вижда, че Марин льо Пен е напуснала залата вчера малко след 14 ч., преди края на заседанието за гласуване, започнало в 12 ч. При електронното преброяване на гласовете, което също е записано на сайта, става ясно, че картата й е използвана най-малко осем пъти в нейно отсъствие.

Според източник от парламента депутати, присъствали на гласуването, са съобщили, че евродепутат, който седял до водачката на НФ, гласувал вместо нея. Същият източник добавил, че ако това се потвърди, на този депутат ще бъдат наложени санкции, посочва АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase