Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България и още три от по-новите страни-членки заради ограниченията, които налагат за покупка на земеделски земи от чужденци, съобщи БНР.

Ограничителните мерки, които налагат България, Унгария, Литва и Словакия, може да бъдат разглеждани като пречка пред свободата на движение на капитали и на установяване.

Според Еврокомисията рестрикциите в тези страни отварят възможност за дискриминационен подход към инвеститори от други държави-членки.

Той се проявява най-вече под формата на изисквания за пребиваване, предишна бизнес дейност в съответната страна или за конкретна професионална квалификация.

Припомня се, че ограничаването на основни свободи в Европейския съюз трябва да бъде основателно и да не нарушава принципите за недискриминация.

Страните-членки имат свободата да определят свои правила за развитие на селските райони с цел запазване на предназначението на земеделските земи или предотвратяване на спекулативен ценови натиск, но това трябва да става в допустимите от европейското законодателство граници, пише още в мотивите на Европейската комисия.

На първия етап от процедурата се изисква от България и другите 3 засегнати страни да представят своите наблюдения и оценки за законодателството си, регулиращо придобиването на земеделски земи. Срокът за отговор е два месеца.

 

Коментари Напиши коментар

12

Спас

преди 4 години

Първо ще въведат демократични санкции за руснаци, а после кьораво и сакато от Европата, може да действа!:)))))

11

Анонимен

преди 4 години

Iskat "svoboda na dvijenie". A Shengen?

10

Цветанка

преди 4 години

Не напразно всички тичат към БГ въпреки мизерията тука....БГ е една от най красивите страни в света! И като криминални престъпници (еврей) изкупят малкото което ни е останало,ние къде ще ходиме?....Те и сега ни душат в мъртва хватка,а после....