Снимка: архив, Reuters

България е в средата на своеобразната класация за броя на откритите от Европейската комисия наказателни процедури за неспазване на правото на ЕС. Това сочат данни, представени от комисията.

Срещу нашата страна към 31 декември 2013 г. са били открити общо 42 наказателни процедури, като по-съществената част от тях са свързани с неправилно приложение на правото на ЕС.

Отчита се, че нашата страна наред с Белгия, Естония, Румъния, Великобритания, Кипър, Полша и Португалия, миналата година е била предадена на Съда на ЕС. Процедурата срещу България пред Европейския съд е свързана с непълното приемане на правилата за вътрешния енергиен пазар.

ЕК отчита, че в последните години броят на предприеманите наказателни процедури намалява, а се увеличават случаите на намиране на решения по т. нар. "пилотни процедури" - предварителни извънсъдебни преговори със страната нарушител.

За сравнение, през 2009 г. наказателните процедури са били 2900, а през миналата година са намалели до 1300 случая. Запазва се посоката повечето от откриваните процедури да бъдат свързани с нарушения в областите на околната среда, данъците, превозите и вътрешния пазар и услугите.

Рекордьори по брой на откритите процедури миналата година са Италия (104), Испания (90) и Гърция (79), докато най-рядко процедури са били започвани срещу Латвия (20), Малта (21) и Естония (25). Срещу Хърватия се водят само две процедури, но страната се присъедини към ЕС едва миналата година.
 

/БТА/

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 4 години

"България е в средата на класацията по брой на наказателни процедури от ЕК"

Това трябва ли да успокоява българските роби на ЕС и ЕК ? Тия Европата ни смятат за по-нисши и си мислят че могат да ни санкционират за каквото си пожелаят. Чак и в доклада си са го описали като "наказателна" процедура. За какво ни наказвате ???? Нямаме провинения.