Европейската комисия обяви, че предприема правни действия по 5 наказателни процедури срещу България - една от тях е нова, по другите 4 страната ни получава последно предупреждение, след което случаите може да бъдат внесени в Европейския съд.

България заедно с още 11 страни не е въвела напълно Директивата за трансграничното здравно обслужване и рискува дело в Европейския съд, ако не вземе мерки до два месеца, предаде БНР. Тази директива определя правата на пациентите да се лекуват в други държави от Евросъюза и да искат възстановяване на разходите в своята страна.

Последно предупреждение страната ни получава и заради замърсяването на въздуха с фини прахови частици, като според Еврокомисията поне от 2007 г. насам практически на цялата територия на България нивото им превишава допустимите норми. Това крие риск от астма, сърдечносъдови и онкологични заболявания.

Друго мотивирано становище, което представлява предсъдебен етап на процедурата, е свързано с невъведената в националното ни законодателство Директива за потребителите, която предвижда по-прозрачни цени, забрана на допълнителните такси при плащане с кредитна карта и по-дълъг период, в който потребителите могат да се откажат от договор за покупка.

Заради липсата на електронен обмен на информация с другите държави членки в областта на рибарството днес на България беше издадено още едно последно предупреждение.

Първо официално писмо пък е изпратено на властите у нас заради забавяне на общото управление на въздушното пространство, което има за цел да въведе по-ефективна и по-екологично чиста система на въздухоплаване в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase