Снимка: Архив Reuters

Приемането на Румъния и България в Европейския съюз постави под въпрос доверието в процеса на разширяване на Европейския съюз и както държавите членки, така и държавите кандидатки станаха недоволни от бавния ход на процеса на интеграция, казва Щефан Фюле, еврокомисар по разширяването, информира агенция Медиафакс.

Попитан в интервю за Юрактив Чехия, какво се е променило в сферата на процеса на разширяване в последните пет години, Щефан Фюле отговаря:

"Много неща. Както държавите-членки, така и държавите-кандидатки усещат умора заради бавния ход на процеса на разширяване. На първо място, последното разширяване с Румъния и България повдигна редица въпроси, свързани с доверието в целия процес. Защото за първи път ЕС реши да въведе специален механизъм за сътрудничество и контрол за държави-членки. Най-голямото предизвикателство бе възстановяване на изгубеното доверие в процеса на разширяване. Принудени сме да разширим и да затегнем стандартите. Страните-кандидатки трябва да докажат, че адаптираното законодателство е функциониращо."

Еврокомисарят по разширяването допълва, че преди да започне да работи за Европейската комисия, държавите-членки са имали на разположение само няколко инструмента за влияние или дори блокиране на разширяването. Сега имат над 100 възможности да направят това.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase