Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че ЕК е открила наказателна процедура срещу България заради "Южен поток" и ще направи същото и срещу други държави от ЕС, ако не спазват правилата в Общността.

Повишаването на сигурността на енергийните доставки за ЕС е наша основна цел от години. Миналата седмица ЕК предложи амбициозна стратегия за европейската енергийна сигурност, която очакваме да бъде обсъдена и приета до края на месеца от държавните и правителствените ръководители на ЕС, отбеляза той.

ЕК ще направи така, че всички енергийни инфраструктурни проекти в ЕС, като "Южен поток", да отговорят напълно на законодателството на Общността в областта на енергетиката, конкуренцията, обществените поръчки. Току-що открихме наказателна процедура срещу България, което показва твърдата ни решимост. Ще бъдат предприети процедури и срещу други държави, ако не успеят да отстранят препятствията пред прилагането на европейското законодателство в областта на вътрешния пазар, допълни Барозу.

Още по темата

ЕС трябва да говори и действа като един, включително с доставчиците. Да се оставим да бъдем разделени е против интересите на собствените ни държави и вреди на вътрешния пазар, заяви председателят на ЕК.

Енергийната сигурност на Украйна е приоритет за нас. Според нас енергията не трябва да бъде използвана като политическо оръжие. Срещата на Г-7 трябва да излъчи твърдо послание и да убеди Русия да остави това оръжие, допълни председателят на комисията на пресконференция, часове преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители на САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада в Брюксел.

Това ще бъде първата извънредна среща на Г-7 в Брюксел. Срещата трябваше първоначално да се състои в Сочи във формат Г-8 и с участието на Русия, но руската страна бе отстранена от форума заради действията й в Украйна.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase