Снимка: Ройтерс

Вълна от 3000 мигранти от Северна Африка достигна италианските брегове днес, предаде ДПА.

Повечето от плавателните съдове с мигранти бяха забелязани в морето от италианската брегова охрана. Пасажерите бяха качени на италиански кораби, някой корабчета бяха изтеглени на буксир до Сицилия.

Повечето от новопристигналите са от Сирия, търсещи убежище от гражданската война.

Един от корабите на италианските ВМС прибра 450 мигранти. Той беше придружаван от влекач, превозващ 1300 души. Риболовен кораб с 250 мигранти на борда беше изтеглен до пристанището на Рагуза. Очаква се всички те да достигнат до сушата по-късно днес. Други 800 бяха изпратени към сицилианския пристанищен град Порто Емпедокле на борда на италиански кораби.

За да спести време, флотът стовари част от спасените мигранти и на остров Лампедуза, който беше затворен за новопристигащи преди месеци, вследствие на протести на местните жители. Днес там вече са пристигнали 266 мигранти, а други 200 са на път.

Италия засили морските си спасителни операции след трагедии през последните месеци, при които стотици мигранти се удавиха при потъването на корабчетата им.

Италия поиска от партньорите си от ЕС да увеличат оказваната помощ, с аргумента, че не може само тя да се справя с потока от мигранти, опитващи се да достигнат Европа.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase