Снимка: архив, Reuters

Десницата, изглежда, ще спечели най-много места в изборите за Европейски парламент идната седмица, но минималното й предимство в анкетите предполага, че шансовете й да си осигури председателското място в Европейската комисия са под въпрос, предаде Ройтерс.

Според анализ на национални анкети, извършени от агенцията "Полуоч 2014", в изборите между 22 и 25 май Европейската народна партия (ЕНП) ще вземе 212 места - с три повече от съперниците от групата на социалистите и демократите.

Така при 751 евродепутати общо се очаква 70 на сто от местата да се поделят между четирите основни политически течения в Европа - десен център, ляв център, либерали и зелени. Около една четвърт от местата се очаква да бъдат спечелени от антиевропейски протестни партии с крайнодясна или ултралява насоченост - два пъти повече, отколкото в досегашния Европарламент, избран през 2009 г. Това се дължи най-вече на разочарованието на избирателите от високата безработица и слабия икономически растеж, отбелязва Ройтерс.

Според правилата на ЕС, въведени през 2009 г., партията, спечелила изборите, има най-добри шансове да издигне своя кандидат на поста председател на Европейската комисия - една от най-влиятелните позиции в Брюксел. Но дори и десните да победят на косъм в изборите, както сочи публикуваното днес изследване, социалистите ще имат повече възможности да си осигурят подкрепа от другите леви партии, което потенциално би им дало мнозинство в парламента.

Тъй като номинацията за председател на Еврокомисията трябва да бъде одобрена с парламентарно мнозинство, социалистите ще имат основание да твърдят, че техният кандидат има по-голяма легитимност от съперника си от ЕНП. Номинацията в крайна сметка ще бъде направена от лидерите на страни членки на ЕС, които ще трябва "да вземат под внимание" резултатите от изборите, когато определят своя избор, подчертава Ройтерс.

ЕНП номинира 59-годишния Жан-Клод Юнкер - бившия премиер на Люксембург и главен брокер по време на дълговата криза в еврозоната, за наследник на португалеца Жозе Мануел Барозу, който е начело на комисията от 2004 г.

Социалистите пък подкрепят кандидатурата на 58-годишния германец Мартин Шулц - сегашен председател на Европейския парламент. Той води активна кампания да се харчат повече пари с цел да се създават работни места за младите хора.

Алиансът на либералите и демократите, известен като АЛДЕ, избра бившия белгийски премиер Ги Верхофстад за свой кандидат за шеф на Еврокомисията. Според анализа на "Полуоч 2014" обаче либералите могат да разчитат само на 63 места.

И трите главни партии вероятно ще загубят места за сметка на крайната десница и на крайната левица, сочи проучването. Засега обаче е неясно доколко тези две групи на двата крайни политически полюса ще могат да се координират и какво влияние ще могат да спечелят.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase