Вероник Матийо и Цветан Цветанов. Снимка: ГЕРБ

Забраната за напускане на България, наложена на Цветан Цветанов, е скандална. Това заяви пред български журналисти в Брюксел евродепутатът Вероник Матийо (ЕНП, Франция) след срещата си с Цветанов, предаде БТА.

Скандално е, че българското правитевителство и българската прокуратура са наложили забрана на г-н Цветанов да напуска страната. Това е против правото на свободно движение в ЕС. Тези действия са политически мотивирани, изглежда сякаш г-н Цветанов не е гражданин на правова държава, коментира тя.

Матийо съобщи, че в разговора с Цветанов е бил изграден паралел между обстановката в Украйна и в България. По нейните думи общото е, че в София и в Киев хората протестират срещу управлението.

Има отстъпление при сегашното управление в България от постиженията на правителството на ГЕРБ в борбата с организираната престъпност, затова някои държави от ЕС са по-малко склонни да подкрепят приемането на страната в Шенген, заяви Матийо в отговор на въпрос.

Тя уточни, че не само с българите и румънците, а въобще с гражданите от Източна Европа във Франция има проблем по отношение на заплащането и нелоялната конкуренция. Особено в сектора на строителството проблемът е чувствителен, пристигащите източноевропейци - от България, Румъния, Полша, Словакия - се трудят при различно работно време, с различни осигуровки и надници от френските си колеги. Равнището на безработицата у нас скочи с два процента за много кратко време, уточни тя.

Цветан Цветанов добави, че тревогата на представителите на Европейския парламент, с които са разговаряли за случващото се в България и за пътя, по който страната ще върви през следващите години, е голяма. Според него изборите за ЕП догодина ще бъдат "за" и "против" Европа.

В България има правителство, съставено с мандат, подкрепен от националисти, тревогата е голяма. В Европа се коментира дали председателят на Партията на европейските социалисти заедно с националистите припокриват исканията "против Европа" или "за Европа", заяви Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase