Снимка: Reuters

Работниците на надница в Германия, пристигнали от България и Румъния, са третирани като роби. Те се трудят при нечовешки условия по 12 часа на ден.

За това съобщава "Дойче веле", като се позовава на доклад на социална комисия, сформирана в Долна Саксония, за да провери при какви условия се трудят новите имигранти.

Един от най-потресаващите случаи, регистрирани при проверката е на работник, чиято смяна продължила 23 часа и 55 минути. Заплащането за този наистина робски труд пък било нищожно - между 3 и 8 евро на час.

От изнесените данни ставало ясно, че правилата били системно нарушавани. Самите договори на работниците и сложната верига от посредници, печелещи на техен гръб, били непрозрачни и твърде съмнителни. След труд до пълно изтощение много от работниците просто не можели да се изправят на краката си.

Дори леглата в общежитията им понякога били разчетени на смени, като в едно се редували да спят по двама-трима души. Гастарбайтерите невинаги получавали и медицинска помощ. Понякога дори не им разрешавали да се отклонят от работа, за да посетят лекар например по време на смяна.

Независимо от всичко това почти никой не се оплаквал, констатира докладът. Основната причина за това била, че хората се страхували да не изгубят работата си.

Авторите на доклада установили още, че тези хора получават писмени указания да укриват истината за своите договори по време на проверки на властите в Германия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase