Снимка: БТА

Европейският парламент ще заседава тази седмица в Страсбург, като програмата предвижда днес да бъде обсъден доклад за организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари. Очаква се ЕП да даде препоръки за действията, които следва да бъдат предприети. Гласуването на резолюцията е насрочено за утре.

Във вторник ЕП ще обсъди промените, предложени от Европейската комисия за управлението на Шенгенското пространство. Предвижда се инспектори за спазването на правилатав Шенгенската зона да могат да правят внезапни проверки за пресичането на незаконния граничен контрол от страна на националните власти по вътрешните граници на пространството. ЕК предлага даването на възможност на страните от Шенген да възстановяват граничните проверки само като крайна мярка, с ограничен обхват и действие във времето, на основата на обективни критерии и на оценка за необходимостта от подобни действия, които ще бъдат оценявани на равнище ЕС, пише БТА.

Също утре евродепутатите ще обсъдят окончателното си мнение за изграждането на обща европейска система за предоставянето на убежище. Целта е системата да постави основите на общи правила и крайни срокове за обработка на заявленията, да осигури основните права на търсещите убежище и да спре потоците от кандидати за убежище към страни, които не могат да ги приемат. Около 330 000 са регистрираните кандидати за убежище в ЕС за 2012 година. Предвижда се новата система да заработи през втората половина на 2015 година.

В сряда ЕП ще обсъди положението в Турция. В дневния ред не се посочват повече подробности за този дебат. В същия ден ЕП ще гласува назначаването на двама представители на Хърватия, която ще се присъедини към ЕС от 1 юли, в европейските институции. Предвижда се Невен Мимица да бъде утвърден като еврокомисар за защита на потребителите, а Невен Матес - за член на Европейската сметна палата.

ЕП ще гласува бюджета и правилата за участие във Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се хора. Депутатите от комисиите по социални въпроси, бюджет и земеделие подкрепиха запазването на финансирането на фонда на сегашното равнище от 3,5 млрд. евро за заплащането на храна и дрехи за най-бедните европейски граждани за периода 2014-2020 година. В сряда ЕП ще обсъди текстове, според които големите дружества за добив на петрол, газ, минерални ресурси и дървесина да могат да бъдат принудени да разкрият пълната информация за плащанията си към правителства в целия свят. В същия ден се очаква утвърждаването на законодателство за използването на пътнически данни в борбата срещу тероризма. ЕК предлага използването на данни като адреси и номера на кредитни карти на пътуващите по въздух в ЕС да се разшири при разследването на тежки престъпления и тероризъм. Също в сряда евродепутатите ще се произнесат по разпределението на местата в ЕП след изборите догодина, за мандата 2014-2019 година. По план, предложен от евродепутатите през март и одобрен от Съвета на ЕС, 12 страни от Общността ще загубят по едно евродепутатско място след изборите догодина.

Това се отнася за Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Португалия и Румъния. На предишната си сесия ЕП реши, че следващите избори за евродепутати ще бъдат произведени от 22 до 25 май 2014 година. В четвъртък евродепутатите ще се запознаят с доклад за свободата на медиите по света. В проекта на резолюцията е записано, че правителствата носят основната отговорност за осигуряването и защитата на свободата на медиите. Правителствата носят основната отговорност за възпрепятстването на свободата на медиите и в най-лошия случай все по-често прибягват до правен натиск, за да ограничат тази свобода, например чрез злоупотреба със законодателството за борба с тероризма или екстремизма, и законите в областта на националната сигурност, държавната измяна или подривната дейност, се допълва в текста.

Медийните империи, които са собственост на политици, понякога се използват за дезинформационни кампании, се отбелязва в проекта на резолюцията. Допълва се, че в много държави медиите разчитат до голяма степен на правителствените реклами, които могат така да се превърнат в средство за упражняване на натиск спрямо средствата за масово осведомяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase